door Marjan Leunissen
Veel straten in Blaricum dragen namen van inwoners die op verschillende manieren geschiedenis hebben geschreven in ons dorp. Zo ook het Burgemeester Tydemanplein in Blaricum Bijvanck.

Burgemeester Meinhard (Map) Tydeman is tijdens zijn ambtsperiode van 1958 tot 1973 tot ereburger van Blaricum benoemd vanwege zijn bijdrage aan het dorp. Van 1949 tot 1958 was Tydeman burgemeester van het Zeeuwse Westkapelle. Zijn burgemeesterschap in Westkapelle was geen gemakkelijke periode. Zo vond er onder zijn eindverantwoordelijkheid in 1956 een schietpartij plaats op ongewapende Molukkers. Terugkijkend hebben de Molukkers in Westkapelle geleden onder het beleid van Tydeman.
De Molukse gemeenschap ondervindt tot op heden nog verdriet van de manier waarop zij in de naoorlogse jaren in Nederland zijn behandeld.

In Blaricum was Tydeman een bevlogen burgemeester die zich, op zijn eigen wijze, met hart en ziel voor het dorp inzette. Hij stond in de gemeente bekend als een beminnelijk en integer man. Meinhard Tydeman is in 2008 overleden.

Binnenkort wordt er door de gemeente, in samenspraak met een afvaardiging van de Molukse gemeenschap, een bord geplaatst op het Burgemeester Tydemanplein waarop in een verklarende tekst het burgemeesterschap van Tydeman van meerdere kanten wordt belicht. Ik schreef hier een gedicht bij waarin ik, vanuit het voortschrijdend inzicht van nu, terugkijk op de gebeurtenissen in het verleden.

op de schouders van het verleden

reikt ons inzicht verder

zien we het ongeziene

horen we het ongehoorde

we kijken met nieuwe ogen

leren van het leven en de tijd