door Angélique Boezel-Spoor
Dagblad de Telegraaf wijdde recent een paginagroot artikel aan Mark Slats uit Wassenaar, een van de deelnemers aan het hierboven genoemde, immens intensieve sportevenement. Maar om meer te weten te komen over deze spectaculaire wedstrijd, die als bijnaam ‘moeder aller roeiraces’ draagt, hoeft men niet af te reizen naar de Zuid-Hollandse kustplaats.
Want ook Blaricummer Ko Steenman zal op 12 december dit jaar van start gaan op het bij de Canarische Eilanden horende La Gomera om ruim 4800 kilometer (3000 zeemijlen) over de zee te bikkelen naar het eindpunt in het Caribische Antigua, samen met zijn vrienden Jeroen van den Berg, Enrique Gomez en Frans van Leeuwen. Saillant detail hierbij is dat de boot van de heren met de stoere naam Thor is gebouwd door de zojuist vermelde Mark Slats.
Roeien tot het uiterste
De race is bloedstollend spannend, want los van de prestaties en kundigheid van de roeiers, vormen de weersomstandigheden uiteraard een belangrijke factor. Zo kunnen de deelnemers worden geteisterd door giga hoge golven of dwarsgezeten door de wind, die weigert de goede kant op te waaien. Los daarvan moet er gedacht worden aan de verschillende aspecten die het uiterste vergen van de mannen qua doorzettingsvermogen en wilskracht. Denk hierbij aan de keiharde discipline waaraan de heren zich hebben te houden gedurende de tocht die rond de 30 dagen zal gaan duren. Zo is er het bikkelharde schema ‘twee uur op/twee uur af’, m.a.w. twee uur roeien en dan twee uur rust. Plus wat te denken van simpele basiszaken als eten, drinken en je behoefte doen. Dat laatste blijkt een kwestie van ‘hoppeldepop’ en overboord…
Sportieve bezigheden en Het Groene Paleis
Wanneer Ko niet bezig is met zijn huidige sportieve bezigheden – naast het 2 á 3 maal roeien per week ter voorbereiding op het evenement, dagelijkse trainingen op de roeimachine, hardlopen en veelvuldige bezoeken aan de sportschool – (met nadruk op ‘huidig’, want in het verleden beklom hij de Mount Everest, reed de 11-steden tocht en liep diverse marathons), is hij te vinden in zijn horecazaak Het Groene Paleis aan het Amsterdamse Rokin. In het restaurant kan de hele dag en avond door worden ontbeten, geluncht of gedineerd ongeacht het tijdstip. Dit, omdat onze hoofdstad natuurlijk wordt bezocht door allerlei nationaliteiten uit diverse tijdszones, waarvan de een ’s ochtends vroeg al trek heeft in een driegangen diner en de ander laat op de avond naar een ontbijtje snakt.
Sushi en olifanten
Ko is sowieso een ondernemend type. Zo werd hij in zijn tijd als bedrijfsleider bij Krasnapolsky naar Japan gestuurd voor zaken. Daar kwam hij in contact met de sushicultuur, waarna hij dit concept als eerste in ons land introduceerde. En in Zambia heeft de dierenliefhebber zich ingezet als ‘anti-poaching hunter’ om het stropen van olifanten tegen te gaan.
Recente reacties