Stille Tocht naar het Verzetskruis 3 mei
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid organiseren de 4-5 mei comités van Laren en Blaricum op zaterdag 3 mei een eenmalige herhaling van een oude traditie: een gezamenlijke Stille Tocht naar het Verzetskruis achter de Palmkazerne in Bussum, waar gefusilleerde verzetsstrijders zullen worden herdacht.

Er wordt verzameld bij de Dorpskerk (Oranjeweitje), vertrek om 14.00 uur. Route van 4,5 km via Bussummerweg, Noorderheide, Prinses Julianalaan naar de natuurbrug Laarderhoogt. Na samenkomst met de Stille Tocht vanuit Laren gaat de tocht verder over de heide naar het Verzetskruis, waar het Wilhelmus gezongen wordt en bloemen worden gelegd. Aanmelden kan via: blaricum51@gmail.com

Stille Tocht Blaricum 4 mei
Sinds 2015 wordt op 4 mei in Blaricum een Stille Tocht gehouden voorafgaand aan de jaarlijkse dodenherdenking. De tocht van 1 km start om 19.00 uur bij de St. Vituskerk. Iedereen is welkom en kan onderweg aansluiten.

De route voert langs locaties die ons herinneren aan de donkere jaren uit de Tweede Wereldoorlog:
St. Vituskerk Pastoor Jongerius geloofde dat Blaricum gespaard bleef van oorlogsgeweld dankzij de bescherming van Onze Lieve Vrouw van Fátima. In 1948 kwam haar beeld daarom voor de Vituskerk te staan.
Gemeentehuis voormalige Bernardusschool, hier werden Duitse soldaten ingekwartierd en de kinderen kregen tot 1945 verspreid door het hele dorp les.
Fransepad 1 hier werd verzetsstrijder Hildo Cohen op 12 februari 1945 doodgeschoten tijdens een mislukte overval. Ter afschrikking lieten de Duitsers hem daar geruime tijd liggen.
Dorpsstraat 14 hier woonde makelaar Salomon Slijper -groot verzamelaar van het werk van Piet Mondriaan-, hij overleefde de oorlog door onder te duiken in zijn eigen ‘hokkerige’ huis.
Blaercom dit was de openbare school, na de oorlog diende dit gebouw als tijdelijk onderkomen voor ondervraging van collaborateurs.
Gall & Gall voormalig gemeentehuis. In 1941 werd de gemeenteraad ontbonden en de toenmalige burgemeester J. Klaarenbeek werd ‘burgemeester in oorlogstijd’. In 1944 werd hij vervangen door de NSB-burgemeester Knipscheer, maar keerde na de bevrijding terug.
Oorlogsmonument de tocht eindigt bij het oorlogsmonument in het Burgemeester Klaarenbeekpark, waar de herdenking plaatsvindt.