door Marjolijn Schat
Sleutels op vaste plaatsen. Gang en trap vrij van obstakels. Apparaten stofvrij. Kranen en slangen van de wasmachine in orde. Voldoende afstand tussen kooktoestel en brandbare materialen. Weet u wat te doen bij ‘vlam in de pan’?

33 punten heeft wijkbrandweerman Joost Schaapherder een paar jaar geleden met mij in mijn huis doorgenomen. Brandveilig wonen. Je kunt zelf veel doen om je huis brandveilig(er) te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen te beperken. We kwamen best goed uit de test, maar er waren zeker nog verbeterpunten. Zo zetten we de televisie eigenlijk nooit uit als we weggaan. Mocht er brand uitbreken, wie waarschuwt wie in huis en hoe te vluchten, hebben we eigenlijk nooit besproken. Rondom de cv-ketel hebben we veel te veel (brandbare) materialen opgeslagen. Oh ja… en geen stekkerdozen op stekkerdozen aansluiten.

Voorkomen is beter dan genezen
Joost: ‘Een brand die niet ontstaat, hoeft immers ook niet geblust te worden. We zijn ons soms niet bewust van brandgevaar. Het is zoveel meer dan een rookmelder ophangen. Denk aan een kaarsje in de vensterbank naast nylon gordijnen, het schoonmaken van het filter van de wasdroger, of de houtkachel die nog brandt als u naar bed gaat. Is de meterkast netjes opgeruimd? En heeft u een rieten kap? Denk dan eens na over het gereedhouden van een tuinslang van voldoende lengte in een vorstvrije ruimte.’

Wilt u een gratis woningcheck van de brandweer? Mail risiscobeheersing@brandweergooivecht.nl