door Nelliette van Wijck
Daar lig je dan, in bed, starend naar het plafond, klaarwakker. Piekeren, de uren aftellen. Eén op de vier Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft problemen met slapen: in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden.
De meest voorkomende oorzaken zijn stress, angst, (medische) problemen, een onregelmatig slaappatroon (bijvoorbeeld werken in ploegendienst) en leefstijlkeuzes (cafeïne, zware maaltijden, alcohol).
Leo van Woerden
Iemand die alles over onze slaap weet, is Leo van Woerden. Samen met zijn vrouw, twee zonen en hond Lola woont hij in de Blaricummermeent. Leo is neurowetenschapper, spreker en drummer, met een passie voor het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van mensen. Hier wilde ik graag meer over weten, dus tijd voor een nadere kennismaking terwijl we gezamenlijk hond Lola uitlaten. Leo: ‘Ik groeide op in Groningen met mijn ouders, vijf broers en zussen. Tijdens de middelbare school kwam sterk naar voren dat ik moeite had met concentreren. Mijn ouders, beiden arts, deden dit niet af als een fase of typisch pubergedrag en lieten mij testen. De diagnose: ADHD. En met alle uitleg en informatie hierover ontstond mijn fascinatie voor het menselijk brein en dit leidde tot twee medische studies tot drs/MSc. neurofysiologie en uiteindelijk een carrière als expert in slaap- en breinritmes.’ Leo vertelt dat slaap vaak zwaar onderschat wordt en dat het niet alleen gaat om hoeveel je slaapt, maar zeker om de kwaliteit en de timing.
Over ons brein
‘Ons brein is een complex orgaan, het werkt op verschillende frequenties, onderverdeeld in groepen met een bepaald bereik en die horen bij specifieke gemoedstoestanden: bijvoorbeeld alpha hersenfrequenties bij ontspanning en plezier, bèta bij hardwerken en stress en delta bij diepe slaap, gezondheid en het fundament voor energie. Hoe flexibel je brein tussen deze “ritmes” kan schakelen, heeft grote invloed op hoe goed je functioneert. Als je bijvoorbeeld heel druk bent geweest, dus qua gemoedstoestand “vol aanstaat” kun je je voorstellen dat je niet direct in slaap kan vallen. Maar je kunt je brein beter leren schakelen tussen de verschillende frequenties.’ Leo’s passie is deze wetenschap begrijpelijk en toepasbaar te maken. Zo spreekt hij voor bedrijven en helpt leidinggevenden en medewerkers om stress te verminderen, beter te slapen en veerkrachtiger te worden en geeft speciale slaapcursussen.
Slaaptips van Leo
En heb je een tip voor de lezers van hei en wei? ‘Zeker! 1. Drink koffie alleen in de ochtend. 2. Zorg dat je overdag veel zonlicht pakt en maak het ‘s avonds schemerig en pikkedonker als je slaapt. 3. Houd zoveel mogelijk een strak ritme aan, slaap elke dag op dezelfde tijden. 4. Voor in slaap vallen en doorslapen als je wakker wordt: ga rustig ademhalen, 5 seconden in en 5 seconden uit, terwijl je gedachten laadt van dankbaarheid en die waar je blij van wordt.’
leovanwoerden.com
Recente reacties