Wat een prachtig moment: een grote bonte specht die nieuwsgierig vanuit zijn boomholte recht de camera inkijkt – klaar voor avontuur!

De grote bonte specht is de bekendste specht van Nederland. Je herkent hem aan zijn zwart-witte verenpak en de opvallende rode ‘broek’ die zowel mannetjes als vrouwtjes dragen. Mannetjes hebben ook nog een rode vlek op hun achterhoofd, terwijl jonge spechten een felrood petje hebben. Deze specht hoor je vaak voor je hem ziet: met zijn felle ‘tsjik’ of de snelle roffel die hij op boomstammen trommelt. Geen zang, maar zijn manier om indruk te maken en zijn territorium af te bakenen.

Vanaf april begint het broedseizoen

Ze hakken zelf een nestholte uit, meestal in een berk of andere zachte boomsoort. Het nest telt vaak vijf tot zeven eitjes, die in ongeveer tien dagen uitkomen. De jongen blijven zo’n drie weken in het nest en worden door beide ouders gevoerd.

Je vindt de grote bonte specht in bossen, parken én tuinen. In de winter duiken ze vaker op in de buurt van mensen, op zoek naar eten zoals insecten, zaden en soms zelfs kleine vogeltjes.