door Frans Ruijter
Als je door Blaricum-Dorp loopt, zie je meteen dat het pand Huizerweg 2 in de steigers staat. Het enorme pand is na vele verbouwingen in een eeuw tijd nu toe aan een grondige renovatie.

Jan Vos sr. (1881-1963) en zijn vrouw Engeline van Dijk (1881-1955) hadden een manufacturenzaak aan Dorpsstraat 5, waar nu onder andere het Kruidvat zit. Jan Vos liet in 1923 het winkelpand Huizerweg 2 bouwen, nadat hij het wachthuisje van de Nederlandsche Buurtvervoer Maatschappij (NBM) dat daar stond, had weggerold naar Huizerweg 4 om zo plaats te maken voor de bouw*. De grond bood hij aanvankelijk aan de gemeente aan voor de bouw van een gemeentehuis maar de toenmalige gemeenteraad zag daarvan af. Uit teleurstelling heeft hij toen dit voor die tijd immens grote pand neer laten zetten door aannemer Ep Rigter van Eikenlaantje 1. Niemand kon toen vermoeden dat zijn dochter Jo later met Piet, de zoon van de aannemer, zou trouwen. Als je nu de bouwactiviteiten ziet, met alle moderne hulpmiddelen, krijg je nog meer respect voor de manier waarop men een eeuw geleden zo’n mooi groot gebouw heeft kunnen realiseren.

Sociaal
In 1938 trouwde zoon Jan (1909-1995) met Truus Giele (1913-1991) en zij namen samen de zaak over van Jan Vos sr. De manufacturenwinkel op Huizerweg 2 werd uitgebreid met de tak woninginrichting. Zoon Bep had een manufacturenzaak annex woninginrichting aan de Nieuweweg in Laren en zoon Gerard had een dergelijke zaak in Huizen. Jan Vos sr. ging met zijn vrouw op Huizerweg 12a wonen, het huis met de mooie naam ‘Reinaerde’. Het sociale karakter van Jan Vos sr. mag niet onvermeld blijven. Een vaste medewerker van de familie Vos was Piet de Jong, hij woonde in een woning van Jan Vos sr. aan de Middenweg 2. Hij stookte elke ochtend de kolengestookte centrale verwarming in de zaak en toen Jan Vos sr. slecht ter been werd, reed hij hem in een rolstoel door het dorp. Als dank daarvoor mochten hij en zijn vrouw gratis wonen aan Middenweg 2.

Vijfde generatie?
In 1985 zwaaide de derde generatie Vos de scepter aan Huizerweg 2: zoon Kees (1947) nam de zaak over van zijn ouders, die een huis in de tuin lieten bouwen aan Burgemeester Heerschopweg 1a waarbij het voorste gedeelte eerst in gebruik werd genomen door ABN-AMRO en waar later horecazaak Blushing kwam. Nu komt hier de uitbreiding van Albert Heijn. Kees runde de zaak tot 2009 waarna er een eind leek te komen aan de Vos-dynastie aan Huizerweg 2. Dat was inderdaad het geval wat betreft de manufacturenzaak en woninginrichting. Kees ging de winkel verhuren aan Studio Erik Gutter, interieurwinkel. In 2017 kocht een neef van Kees, Stijn Vos (1976), de vierde generatie, het pand. Stijn is een zoon van Marc Vos (1949) en Saskia Verhoef (1950). Na een uitgebreid bouwkundig onderzoek was de conclusie dat een rigoureuze renovatie noodzakelijk was om het pand toekomstbestendig en voldoende duurzaam te maken. Een verbouwing die vele maanden zal gaan duren. Het mooie beeldbepalende pand, midden in het dorp, wordt op deze wijze voor de volgende 100 jaar klaargemaakt en niet ondenkbeeldig voor de vijfde generatie Vos, die niet toevallig ook de naam Jan Vos draagt.

Toekomst
Studio Erik Gutter komt niet terug, zij gaan door op Torenlaan 60. Stijn Vos heeft als ideaal dit pand op de parterre een sociaal-maatschappelijke functie te geven, een bedrijf dat zes dagen per week open is en zorgt voor ‘loop in het dorp’. Heeft u interesse of een goed idee? Mail dan naar huizerweg2@gmail.com

* In hei & wei nr. 290 (2005) heb ik hierover het artikel ‘Wachtkamer NBM’ geschreven