door Frans Ruijter
In Blaricum vinden er stiekem weg veel verhuizingen plaats. Het leuke is dat er nieuwe bewoners komen, die je op iets wijzen dat wij als autochtonen wel gezien hebben, maar waar we eigenlijk niet echt aandacht aan besteed hebben.

U zult zich afvragen waar ik heen wil met mijn verhaal. Ik ga het u uitleggen. Een nieuwe inwoonster van ons dorp viel iets op in de noordgevel van Eemnesserweg 8: in die gevel staat de letter W gemetseld. Niet geschilderd, maar het is er met gele stenen ingezet. Zij vroeg zich af wat het verhaal achter deze W is.

Een eerbetoon
De boerderij is ooit door een Larense aannemer gebouwd. Op de foto staat het bruidspaar dat op 24 november 1908 trouwde: Elbert Rozendaal (1879-1965) en Gijsje van Hoven (1883-1952). Zij betrokken deze boerderij en kregen vervolgens vier kinderen: Wilhelmus Nicolaas (1911-1915) waarover straks meer, Gerarda Veronica (1914-1982), Wilhelmus Nicolaas Maria (1915-1963) en Nicolaas Jacobus (1920-1990). Ik heb navraag gedaan bij enkele kleinkinderen van het echtpaar en allen zeggen, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat de letter W in de noordgevel geplaatst is ter herinnering aan de als kleuter overleden Wilhelmus Nicolaas in 1915. De boerderij is later in tweeën bewoond. Op nr. 10 nam Nico de boerderij van zijn ouders over en op nr. 8 ging Wim wonen, aan de kant waar de W in gemetseld is. Wim had een smederij aan de Schoolstraat, maar hij is helaas jong overleden.

Het verleden leeft zo weer
Zo is een verhaal van meer dan eeuw geleden ineens weer gaan leven. Dank u wel nieuwe inwoonster, u bent direct geslaagd voor de ‘Blaricumse inburgeringscursus’. Welkom in Blaricum!

Wilt u ook iets weten?
Heeft u ook een vraag over het verhaal achter een bepaalde gevelsteen? Of wilt u iets weten over een eerstesteenlegging, een windhoos, de naam of historie van een huis? Of over een andere wetenswaardigheid? Mail het ons, wij zoeken het graag voor u uit en schrijven erover in hei & wei. redactie@heienwei.nl