door Angélique Boezel-Spoor
Zo lang Jojanneke Peekel zich kan heugen, is zij in de weer geweest met sieraden maken. Als klein meisje vervaardigde zij al armbandjes van schelpen, bloemen, stenen of andere vondsten uit de natuur. Die waren voor eigen gebruik of werden cadeau gegeven.

Naderhand als volwassene werkzaam zijnde in onder andere de marketing, media en sales industrie, bleef zij haar hobby ‘on the side’ uitoefenen en werkte ook wel eens op bestelling voor vrienden en kennissen. Moeder Natuur bleef altijd de basis van haar ontwerpen, zowel qua vormgeving als de gebruikte materialen. In 2016 besloot zij de zaken wat meer professioneel aan te pakken en de commerciële kant op te zoeken. Er werd gekeken naar mogelijkheden om dit te realiseren, waaronder het opzetten van een website. Maar voordat deze plannen serieus ontplooid konden worden, gooiden enkele heftige gezondheidsgebeurtenissen in de privésfeer roet in het eten. Het nieuw op te starten bedrijf werd voor onbepaalde tijd in de ijskast geparkeerd.

Artistieke genen
De creativiteit van Jojanneke is zeer makkelijk te herleiden. Vader Han Peekel staat in het collectieve geheugen gegrift van veel televisiekijkers. Maar ook zijn eveneens niet meer onder ons zijnde echtgenote Theya was werkzaam in de mediawereld en blonk uit in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Hun artistieke genen borrelen naar boven in hun dochter. Het sterven van haar vader eind 2022 deed Jojanneke beseffen dat het leven kort is en maximaal benut moet worden. Alsnog werd er energie gestoken in het opzetten van een professioneel sieraden-concern. In het verleden werden de juwelen louter door haarzelf vervaardigd; nu werd gezocht naar gespecialiseerde arbeidskrachten op dit gebied. Die werden gevonden op Bali, de plek waar de familie elk jaar vakantie vierde. Moeder was namelijk geboren in Jakarta en Indonesië bleek bij alle gezinsleden een geliefd oord om te vertoeven. Des te meer bijzonder dat vader Han daar is overleden.

Balinees handwerk
Deze reistraditie is ook overgewaaid naar haar eigen gezin. Met haar man Jasper en zoon Julian is zij met regelmaat te vinden op deze plek die voor haar als ‘thuis’ aanvoelt. Binnen deze contreien stuitte zij op een heuse prinses, die inmiddels leidinggeeft aan een team van ambachtelijk werkende kunstenaars, die haar ontwerpen feilloos uitvoeren met louter handgereedschap. Het woord ‘prefab’ komt hier niet voor. Op filmpjes is te zien hoe secuur deze mensen te werk gaan. Er wordt alleen gevreesd dat deze eeuwenoude ambacht, dat over-ging van generatie op generatie, wellicht zal uitsterven, omdat jeugdige nazaten tegenwoordig hele andere interesses hebben. Nog steeds werkt Jojanneke met ideeën die zijn ontsproten aan de natuur. Want als ‘Jo’ (voor intimi) in het Warandepark loopt met hond Tommy, worden er geregeld foto’s gemaakt van bloemetjes en plantjes die bij één van haar verschillende sieradenlijnen als inspiratie kunnen dienen voor een nieuw ontwerp. Dat er mensen in Azië door haar geld kunnen verdienen middels hun unieke vakmanschap, vindt Jojanneke een fijn idee. Wellicht dat er in de toekomst wordt gekeken naar andere landen met wie een samenwerkingsverband kan worden aangegaan.

Jojewels, een samensmelting van Nederlandse creativiteit en Balinees ambachtelijk handwerk. Haar website wordt deze zomer gelanceerd.