door Angélique Boezel-Spoor
Om maar bot met de deur in huis te vallen… er is helaas één zekerheid in ieders leven: we gaan allemaal een keer dood. Helaas zorgt dit trieste gebeuren te vaak voor onnodig extra verdriet en stress voor diegenen die achterblijven.

Blaricummer Erik Beek en zijn kompaan Françoise Nieuwland troffen elkaar op een klassenborrel en bleken een ervaring op dit gebied te delen. Om anderen dit negatieve gevoel te besparen, besloten zij tot het oprichten van de app My Goodbye.

Nabestaanden bijstaan
Doel is om nabestaanden bij te staan bij alle fiscale, juridische en niet te vergeten emotionele rompslomp waarmee zij worden geconfronteerd na het overlijden van naasten. Derhalve kunnen mensen in de app specifieke wensen qua hun uitvaart van tevoren laten vastleggen, zodat hun nabestaanden een hoop moeite wordt bespaard. Met als gevolg dat de pijn van het beëindigde leven van een geliefde hierdoor verlicht kan worden voor de betrokkenen qua afsluiting. Erik en Françoise zijn er alles aan gelegen om mensen zich te laten realiseren, dat zij hun naasten na hun overlijden niet hoeven te belasten met een zwaar van-alles-te-regelen-proces. Wie zijn/haar wensen vastlegt in de app heeft de geruststellende zekerheid dat er na hun dood in ieder geval geen lastige of onduidelijke zaken opduiken bij de nabestaanden. Dat deze opzet geen overbodige luxe is, blijkt wel uit de regelmatig in de pers opduikende berichten van bekende families die met elkaar overhoopliggen qua erfenissen (waarbij het vaker wel dan niet gewoon om geld gaat) of simpelweg dat men het niet eens wordt over het begraven dan wel cremeren van de betrokkene.

Je persoonlijke wensen
De app downloaden is gratis. Men kan zich dan oriënteren qua mogelijkheden. Wanneer er daadwerkelijk data worden ingevoerd, zijn er uiteraard kosten aan verbonden. Er wordt aangeraden om binnen de familie en/of vriendenkring drie tot vijf personen te zoeken die het goed vinden om vastgelegd te worden als zogenaamde vertrouwenspersonen. Deze kunnen dan na het overlijden van de cliënt benaderd worden met alle opgeslagen informatie en weten dan zonder te hoeven piekeren meteen wat ze te doen staat. Alles kan worden toegepast en uitgelicht. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald lied dat je wilt laten horen op je uitvaart, waar je een specifieke herinnering aan hebt. Laat dit achter op de app en het verhaal zal verteld worden tijdens je afscheid, dat het een stuk persoonlijker maakt.

Grote stappen
My Goodbye is pas dit jaar opgericht, maar maakt al grote stappen. Zo zijn er inmiddels diverse bedrijven geïnteresseerd om hun personeel in plaats van het veelal afgezaagde kerstpakket de mogelijkheid te bieden zich in te schrijven op deze app. En ook is er het fantastische gegeven dat per afgesloten jaarabonnement 1 euro wordt gedoneerd aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, die zich zo enorm inzet om kanker te bestrijden. Ook meerdere buitenlandse ondernemingen hebben inmiddels hun interesse laten blijken.