Toneelvereniging Blaricum bestaat 120 jaar. En er zijn niet veel amateurgezelschappen in ons land die dit kunnen zeggen.

Op 26 oktober is er een feestelijke receptie voor (oud)leden, vrienden van de vereniging en toneelverenigingen uit de omgeving en ’s avonds een feest voor de leden. En op 15, 16 en 17 november wordt de jubileumvoorstelling ‘Achter de schermen’ opgevoerd, geregisseerd door toneelregisseur en docent acteren Robert Ceelen. Robert: ‘Het stuk gaat eigenlijk over onszelf. Over een toneelvereniging die ’s avonds een voorstelling heeft. Het gaat over het verenigingsleven, over spelers voor wie het acteren een lolletje is terwijl anderen het juist weer heel serieus opvatten.’ Robert werkt graag met deze enthousiaste groep spelers en wil iedereen tot zijn of haar recht laten komen op het toneel.

Een stukje historie
De toneelvereniging is in 1904 opgericht als de Rederijkerskamer. Over de eerste vijftig jaren is niet heel veel bekend. Wel dat de vereniging een speciaal probleem kende; spelers die niet konden lezen. De tekst werd steeds voorgelezen en zo uit het hoofd geleerd. Dames waren welkom vanaf 1936, daarvoor werden de vrouwenrollen gespeeld door verklede mannen. Vanaf 1954 zijn alle stukken bewaard: jaarverslagen, programmaboekjes, krantenrecensies, foto’s. De vereniging speelt twee keer per jaar een voorstelling, twee avonden en een middagmatinee. Een blijspel, klucht of komedie. Humor, want het publiek wil lachen en zo ook de leden van de vereniging zelf. Er wordt op de maandagavond gerepeteerd en soms een extra avond of dag in aanloop naar de voorstelling.

‘Toneelspelen is meer dan een hobby’
Yvonne Boor-Kortekaas, al ruim 30 jaar actief lid van de vereniging, op het toneel en ook met de bestuurszaken, vertelt: ‘Toneelspelen is zoveel meer dan een leuke hobby. Je zorgt voor amusement en je kunt er je energie in kwijt. Je stapt even uit je dagelijkse leven, je kunt iemand zijn die je graag zou willen zijn of juist iemand die je juist nooit zou willen zijn. En met zijn allen werk je toe naar de voorstelling.’ Het zit in de genen: Yvonnes vader stond op de planken en nu ook haar dochter.

Informatie
Altijd al een keer op het toneel willen staan? Neem eens een kijkje op de website of bij een repetitie (graag wel aanmelden). Ook zijn ze altijd op zoek naar mensen voor achter de schermen. Ook kunt u ze steunen door Vriend van de Toneelvereniging Blaricum te worden. Komt u ook kijken naar de voorstelling in november? Kaartjes zijn te koop via toneelblaricum@gmail.com of 06-22196851. Info toneelverenigingblaricum.nl