door Frans Ruijter
Op 24 november 1953 trouwde Bertus Speller, 57 jaar, met Miep Vos, 43 jaar. Samen waren ze op die dag precies honderd jaar oud.

Alida Wilhelmina Vos was de tweede dochter van Jan Janz Vos en Geertje Willems de Graaf, de andere dochters waren Aal, Jopie en Grad. Jan Vos had een café aan de Eemnesserweg B11 en Miep werkte hier. Bertus, timmerman van beroep, woonde aan de Angerechtsweg 7 met zijn zuster Riek.

Een romance boven de tap
Op zondagsavond bracht hij nog weleens een bezoek aan het café waar Miep achter de tap stond. Ze waren beiden vrijgezel en er ontstond een romance tussen Bertus en Miep, die uiteindelijk resulteerde in het hierboven genoemde huwelijk.

Erehagen
Bertus was lid van de vrijwillige brandweer Blaricum en ook lid van de jachtvereniging Blaricum-Laren. Op de foto wordt het bruidspaar veel ‘geluk toegeschoten’ door de leden van deze jachtvereniging. Op de foto zijn de volgende personen herkend: rechts vooraan staat Herman Krijnen en rechtsachter staat Henk van den Bergh. De man zonder hoed aan de linkerzijde is een van de gebroeders Majoor uit Laren. Het bruidsjonkertje is Hans Calis, een zoon van Gerrit Calis en Jopie Calis-Vos. Hij vertelde mij dat hij zich als zesjarige wild schrok van die knallende jachtgeweren. En dat de bruidstoet vertrok in een luxe zwarte wagen naar de St. Vituskerk om het huwelijk te laten inzegenen. Zo’n autorit was in die tijd al een hele belevenis. Na de kerkelijke huwelijksvoltrekking had de brandweer een erehaag gevormd voor het echtpaar, dit maakte op de jonge Hans ook een geweldige indruk. Na het feest in het Vitusgebouw trok het net getrouwde span in het ouderlijk huis van Miep aan de Eemnesserweg B11, waar zij het café voortzette. De ongetrouwde zus van Miep, Grad, woonde er ook en had een melkhandel. Zij deed haar melkwijk met pony Hans voor de melkkar.

Een leuke anekdote
In 1948 werd P.A.L. van Ogtrop benoemd tot burgemeester van Blaricum. Daarvoor was hij burgemeester in Eemnes. Op Bussummerweg 2 stond de ambtswoning van de burgemeester en voordat de familie van Ogtrop daar zou intrekken moest er het een en ander vertimmerd worden. Bertus Speller en zijn zwager Gerrit Calis werden hiervoor ingezet door het aannemingsbedrijf van Ep Rigter van het Eikenlaantje 1. Bij het opnemen van het werk waar de nieuwe burgemeester bij was, werden de wensen van hem besproken. Toen ze aan de klus wilden beginnen, keek Bertus in het rond. Hij zei niets, pakte een spijker uit zijn zak, nam een hamer in zijn hand en sloeg stoïcijns de spijker in het kozijn. Vervolgens trok hij zijn jas uit en hing die op aan de net geplaatste spijker en ging toen rustig aan het werk. Burgemeester van Ogtrop bekeek dit schouwspel met grote verbazing én bewondering en sprak de legendarische woorden ‘Speller is een genie’.