Henk(l) en Dick

door Frans Ruijter
Veel van wat in mijn jeugd heel gewoon was in Blaricum, is inmiddels verdwenen. We hadden tal van bakkers, slagers, groenteboeren, kruideniers, kolenboeren en smederijen.

Over de smederijen: er waren er meerdere in het dorp. Henk van den Bergh had zijn smederij aan de Brinklaan, Wim Rozendaal aan de Schoolstraat -die na zijn vroege overlijden werd overgenomen door de Larense siersmid Niek Vos- en Hendrikus van de Koot runde zijn smederij aan de Angerechtsweg 3a. Lang geleden was er ook nog Berend Speller, die gevestigd was aan de Angerechtsweg 5a.

Van Garderen naar Blaricum
Hendrikus van de Koot (1894-1977) kwam oorspronkelijk uit Garderen. Samen met zijn vrouw, Annetje van de Koot-Kevelam (1897-1978), verhuisde hij in 1927 naar Blaricum om te gaan werken bij smid Henk van den Bergh aan de Brinklaan. Het gezin vestigde zich aan de Langeweg, naast bakkerij Limburg, tegenwoordig Langeweg 6. Hoewel de Van de Koots afkomstig waren uit een overwegend Nederlands Hervormde gemeenschap, voelden ze zich al snel thuis in het katholieke Blaricum. Ze kregen vijf kinderen: Riek, Dick, Henk, Anton en Anneke. In die tijd was er zoveel werk voor smeden dat Hendrikus ook aan de slag ging bij Berend Speller, die een kleine smederij had aan de Angerechtsweg 5a. Al snel droomde Hendrikus van een eigen, grotere smederij. In 1928 kocht hij een stuk grond van Jan en Rijkje de Gooijer, die in het boerderijtje aan de Angerechtsweg 5 woonden. Op dit terrein liet hij een smederij met woonhuis bouwen aan de Angerechtsweg 3a.

Sociaal betrokken
Hendrikus zette zich ook in voor de gemeenschap. Hij werd lid van de vrijwillige brandweer van ons dorp, later voortgezet door zijn zoons Dick, Henk en Anton. Anton bracht het zelfs tot commandant van het Blaricumse vrijwilligerskorps. Voor de Nederlands Hervormde kerk bekleedde Hendrikus verschillende functies, waaronder die van diaken. Vanuit die betrokkenheid heeft hij zich ingezet voor de ouderenzorg in Blaricum, met name voor het toenmalige bejaardenhuis (nu Torenhof).

Overname van de smederij
Dick, een van de zonen, trouwde in 1953 met Annie van Lente. Ze gingen inwonen bij de familie Fernhout aan de Mosselweg. Zijn broer Henk startte een eigen autobedrijf aan de Torenlaan, op de hoek met Binnendoor, en verhuisde later naar Stroe, waar hij een autobedrijf met benzinepomp runde. Anton sloeg een andere weg in en werd uitbater van café d’Ouwe Tak. Rond 1955 kocht Hendrikus een pand tegenover zijn smederij, dat bekendstond als De Schaapskooi. Hier waren voorheen het winkeltje van Hoek en de schoenmakerij van Kees de Klerk gevestigd. Na de sloop van het pand verrees er een dubbel woonhuis. Hendrikus en Annetje trokken in aan de Angerechtsweg 8, en Anton en zijn vrouw Jopie aan de Angerechtsweg 8a. Dick nam de smederij over en ging met zijn gezin wonen in het aangrenzende woonhuis, waarmee het familiebedrijf werd voortgezet.