door Loes Post-Janmaat
1953. Harm rijdt op zijn Mosquito brommer naar de Heideveld Mulo in Laren als op de Eemnesserweg plotseling wijkagent Hols achter een boom tevoorschijn komt. ‘Kremertje, Kremertje, jij bent nog geen zestien, jongen.’

Zijn vader had net een Kaptein Mobylette gekocht en had de kapotte Mosquito aan zijn oudste zoon gegeven. Harm, nogal technisch aangelegd, kreeg hem na wat sleutelen weer aan de praat. Gelukkig voor Harm zat de dochter van agent Hols bij hem in de klas en kwam hij er met een waarschuwing vanaf.

Torenlaan
‘Ik ben op mijn zesde in Blaricum komen wonen. Mijn ouders vestigden zich met hun bloemenzaak aan de Torenlaan. Ik en mijn vriendjes hielden wel van een beetje kattenkwaad uithalen. We legden een portemonnee aan een draadje op de weg tot er een bus stopte en de chauffeur uitstapte om hem op te rapen. Die passagiers hadden me toch een schik! Ik ging naar de openbare school en later naar de Mulo in Laren. Daarna de tuinbouwschool in Naarden waar ik in twee jaar de vierjarige opleiding heb afgerond. Toen ben ik ook het bloemenvak ingerold en heb de vakopleiding bloemist/winkelier gevolgd en mijn middenstandsdiploma gehaald.’

Erkend bloemsierkunstenaar
‘Na mijn diensttijd ging ik in 1960 weer naar school en haalde de diploma’s Erkend Bloemsierkunstenaar en Vakdiploma Kunstnijverheid. Vanaf 1954 tot 1968 ben ik werkzaam geweest op kwekerijen en verschillende bloemenwinkels en heb ik meegewerkt aan tentoonstellingen en bloemencorso’s. Twintig jaar was ik betrokken bij de jaarlijkse Herfstflora’s in het Singer museum. Maar er trad een nieuwe directie aan en er werd een streep onder gezet. Daar heb ik wel moeite mee gehad, niet alleen voor mezelf en alle vrijwilligers maar ook voor het vak als zodanig.’

Klassieke auto’s
‘In 1960 ontdekte ik in de tuin van het huis aan de Torenlaan waar ik later zou gaan wonen, een Erskine uit 1927. De eigenaar woonde er op kamers en verhuisde naar Amsterdam. Voor 750 gulden werd ik de nieuwe eigenaar. Mijn liefde voor mooie oude auto’s was geboren en ik verzamelde een MG, een Dauphine, een La Licorne en een Daimler. In 1966 ben ik getrouwd met Annemieke, natuurlijk ontmoet in de Boerenhofstede in Laren en zijn we met de MG op huwelijksreis geweest naar Spanje.’

Annemieke
‘Inmiddels stond het huis aan de Torenlaan al twee jaar leeg en was te koop. Het onkruid groeide tot het dak. Samen met Annemieke heb ik het opgebouwd tot een fijn thuis waar onze dochters zijn opgegroeid. Boven de woning en beneden was de winkel. Alhoewel winkel; het was een gezellige, huiselijke ruimte waar koffie werd gedronken en als het koud was de open haard aanging. Vanaf 1969 tot 2002. Nog niet zo lang geleden hebben we afscheid moeten nemen van onze Annemieke. Bij haar uitvaart lag ze in een rieten mand waar ik klimop doorheen had gevlochten. De genodigden namen bloemen mee die we er ook in verwerkt hebben. We waren 60 jaar samen.’

Vrijwilligerswerk
‘Ik ben mijn hele leven actief geweest in allerlei commissies en met vrijwilligerswerk. In 1999 organiseerden we het millenniumfeest waarbij we het idee kregen om zo veel mogelijk auto’s door de jaren heen te verzamelen. We hadden er zo’n 150 en van hieruit is het Oldtimerfestival ontstaan. Tot mijn 83e gaf ik rondleidingen in de Botanische tuinen in Utrecht en nu, op mijn 86e ben ik nog vrijwilliger bij de voedselbank in Huizen.’
Meer lezen over de Erskine van Harm? Zie Autovisie 8 sept 2020: https://www.autovisie.nl/nieuws/erskine-harm-uw-garage/