In zijn boek De eerste hippies. Bloemenkinderen van het fin de siècle beschrijft Frank Bokern hoe de Bussumse kolonie Walden en de Blaricumse Kolonie van de Internationale Broederschap deel uitmaakten van een internationaal netwerk van alternatievelingen.

De Gooise kolonies opereerden bepaald niet in een vacuüm. Frederik van Eeden liet zich inspireren door het boek Walden van Henry David Thoreau. Jacob van Rees haalde zijn ideeën bij de Russische schrijver Tolstoj, een van de belangrijkste goeroes van de alternatievelingen van het fin de siècle. Van Rees onderhield warme banden met Tolstojs lijfarts, Albert Skarvan. De arts kwam vaak op de kolonie en schreef voor kolonieblad Vrede. Sterker nog: in 1899 was het Skarvan die hoogleraar Van Rees zover wist te krijgen om de kolonie te beginnen.

De alternatievelingen droegen hun ideeën uit. Frederik van Eeden en Tjerk Luitjes van de Blaricumse kolonie stonden middels spreekbeurten aan de basis van de Brusselse anarchistische kolonie l’Expérience. Albert Skarvan stimuleerde in 1900 zoekende jongeren in zijn woonplaats Ascona, Zwitserland, om een heuse hippiecommune te stichten. Ook deze commune kreeg een grootse naam: Monte Verità, ofwel De Berg der Waarheid. Monte Verità zou uitgroeien tot hét ‘magies sentrum’ van die tijd: het oord werkte als een magneet op alternatievelingen, hippies, anarchisten, schrijvers en schilders. Frederik van Eeden en Jacob van Rees moesten met lede ogen aanzien dat nogal wat van hun leden naar Ascona trokken omdat ze de kolonies in ’t Gooi maar saai en calvinistisch vonden.

De Nederlandse hippie Joseph Salomonson probeerde het eerst in Walden, maar werd pas echt gelukkig op Monte Verità. In zijn functie als secretaris van het oord zou hij wereldberoemd worden. Zijn navolger Cornelis Gabes Gouma was korte tijd lid van de kolonie in Blaricum, maar verhuisde al snel naar Ascona. Hij zou er zes jaar de tijd van zijn leven hebben, ook omdat hij bevriend raakte met wereldberoemde anarchisten als Raphael Friedeberg en Peter Kropotkin. Zelfs Otto van Rees, de zoon van kolonie-oprichter Jacob van Rees, zou een groot deel van zijn leven in Ascona wonen en daar de wereld veroveren als baanbrekend kunstenaar.

De kolonies in ’t Gooi waren misschien saai en calvinistisch, maar ze stonden wel mede aan de basis van de eerste hippiebeweging.

Frank Bokern geeft op donderdag 30 januari om 20.00 uur in Het Vitus een lezing over zijn boek De eerste hippies. Aanmelden: secretaris@hkblaricum.nl