door Frans Ruijter
Zomaar een foto uit de zomer van 1969, gemaakt vanaf de Mosselweg met zicht op de Angerechtsweg. Links de boerderij aan Angerechtsweg 12 van Lammert Calis en Aaltje Koppen, zij kochten de boerderij in 1915 voor 600 gulden.

Lammert was de jongste uit een gezin van elf kinderen waarvan er zes op jonge leeftijd overleden. Ze woonden aan het Zevenend in Laren. Lammert en Aaltje kregen zes kinderen, waarvan de oudste heel jong overleed. De tweede zoon was Gijs en hij nam de boerderij over. Gijs trouwde met Corry van Zon en hield van een echte moes- en bloementuin zoals goed te zien is. De ouderwetse zomerbloemen waren er te over. Door de gelukkig lage heg was dit voor eenieder te bewonderen, wat ook volop gebeurde. Gijs deelde ze ook ruimhartig uit, vooral aan voorbijkomende dames. Rond 2006 is deze boerderij gesloopt en vervangen door een op een boerderij gelijkende woning.

Aspergeboerderij
‘Oude Blaricummers’ noemen het nog de ‘boerderij van Jacob Kuijer’, die eigenlijk Piet heette. Ooit is zijn voornaam verwisseld met die van zijn broer die aan de Dorpsstraat 16 woonde en aannemer was, en deze verwisseling is tot hun dood zo gebleven. De boerderij is genummerd aan de Angerechtsweg 11. Jacob trouwde met Geertruida van Veen uit Weststellingwerf. Zij kregen vijftien kinderen waarvan er vijf jong overleden. Jacob was naast boer ook opzichter landontginningen. De jongste dochter, Diny (Diana), woont nog in het Rosa Spierhuis in Laren. Zij is als actrice bekend als Diana van Kolck en speelde in verschillende films en in het programma Verboden verhalen van Veronica. In 1956 kocht de gemeente deze boerderij en maakte Jan Buwalda er weer een boerenbedrijf van. Jan kwam van oorsprong uit de omgeving van Bolsward (Friesland), maar was jarenlang werkzaam geweest op de modelboerderij Oud Bussem. Zowel Jacob Kuijer als Jan Buwalda waren geen erfgooiers.

Toekomst ongewis
Kees Bakker was in 1980 de volgende bewoner. Hij sloeg de professionele weg van de aspergeteelt in en zo werd de boerderij vanaf 2001 ‘de Aspergeboerderij’ genoemd en is als zodanig nog een begrip. De boerderij werd door de gemeente overgedragen aan de Agrarische Stichting Blaricum (ASB). Een paar jaar geleden stonden er op zaterdag op De Hoop-lijkende rijen voor de aankoop van het witte goud van Blaricumse grond. Na het dramatische overlijden van Mariëlle Bakker in 2016, die het aspergetelen van haar vader had geleerd en overgenomen, werd het ondanks de vele goede bedoelingen helaas nooit meer zoals het was.

Heel Blaricum wacht nu met grote spanning af wat er met deze monumentale boerderij op die schitterende plek in ons dorp gaat gebeuren.

Bron: Maria Vos-Blekemolen genealogie