Kerstkoekjes gemaakt met liefde. Om weg te geven en om zelf op te eten. Ik wens iedereen een mooie witte kerst en een gelukkig nieuwjaar.

door Petra Mommersteeg
Pompoennotenkrans met filowolkjes en als dessert een dirty chai latte tiramisu trifle met madeleines en pistache of gaan we voor nashipeer-kokos eton mess? En bij de borrel de whipped feta hoorntjes met paprika en balsamicoparels misschien?

Toen we vorig jaar terugkwamen van onze wereldreis met zeilboot Pippin werkte de culinaire kerst voorpret vervreemdend en bijna verlammend. Vier jaar lang zeilden we in delen van de wereld waar de hoeveelheid levensmiddelen -laat staan de variëteit- niet eens in de buurt kwam van deze overvloed. Het feeëriek verlichte Blaricum stond in schril contrast met ons laatste kerstdiner op de boot; voor anker in een donkere baai voor de kust van Phuket.

Een oeroud familierecept

Toen aten we spaghetti met kerstomaatjes met wat Parmezaanse kaas eroverheen. En een glaasje wijn, dat niet meeviel. Maar wat wel meeviel waren onze kerstkoekjes. We noemen ze gipfeli, maankoekjes, alhoewel ik denk dat dat eigenlijk de naam van Zwitserse croissants is maar onze koekjes hebben ook de vorm van halve maantjes. De Oostenrijkse grootmoeder van mijn man bakte ze al naar een oeroud familierecept. Ook wij bakken ze elk jaar, waar we ook zijn en maken zo elke kerst weer tot een feest. En het fijne is dat er maar vier ingrediënten in gaan: bloem, suiker, boter en amandelen. Niks bijzonders en meestal wel ergens te krijgen. En er gaat poedersuiker overheen, gemengd met vanillesuiker.

En nu bakken in Blaricum
Als wij een ding tijdens onze reis hebben geleerd dan is het wel dat de mensen die wij tegenkwamen gewoon alles met je wilden delen: hun leven, hun verhalen en hun eten. Gelukkig hadden we ook veel om terug te geven: koffie, suiker, meel of melkpoeder en met kerst onze koekjes. Sharing is caring. En met die gedachte in het achterhoofd wil ik deze kerst ingaan en deel ik het recept van de verrukkelijke kerstkoekjes van oma Mommersteeg. Ze smelten op je tong. We hebben ze gebakken en weggegeven in Sicilië, Grenada, Colombia en Thailand. En nu ga ik ze weer bakken. Gewoon bij
ons in Blaricum.

Recept maankoekjes
Dit hebt u nodig:
• 280 g bloem
• 100 g (gemalen) amandelen (ik koop hele amandelen, rooster ze even in de oven en maal ze daarna fijn in de Magimix. Maar kant en klaar amandelmeel is ook goed)
• 70 g suiker
• 210 g boter
• Snufje zout

Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng tot een kruimelig deeg. Kneed het met de hand verder tot alles goed gemengd is. Vorm twee rollen van het deeg en laat die even rusten in de ijskast. Snijd de rol in de lengte halfdoor en vorm van de halve rondjes maantjes. Leg ze op een bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven 175 graden in 20 minuten gaar en lichtbruin. Meng 250 gram poedersuiker met twee zakjes vanillesuiker en rol de iets afgekoelde koekjes er voorzichtig doorheen en bestrooi ze nog wat extra zodat de maantjes wit besneeuwd zijn.