door Marjolijn Schat
Onze boekweitstichting is een unieke club; niet een club van een buurt, of bijeengebracht door een interesse of hobby, ook niet door sport of kinderen maar simpelweg door een stukje land, dat eigenlijk niet eens van ons is…

Het gaat om de akker op de hoek van de Enghlaan en de Bussummerweg, verenigd in een stichting die zo’n 110 huishoudens en andere betrokkenen als ‘vriend’ mag beschouwen. In 1966 werd het stukje land op initiatief van de toenmalige burgemeester Map Tydeman gepacht. Hij was imker en altijd op zoek naar een goede plek voor de kasten van zijn volkeren. Zo is op de akker de boekweitteelt weer opgevat, want boekweit wordt immers graag door bijen bezocht. De geschiedenis is inmiddels weer een beetje teruggehaald. Imker Hans Mohrmann heeft een paar jaar geleden bijenvolkeren naar de akker gebracht, die hun intrek hebben genomen in twee bijenkorven van 100 jaar oud.

Borrels en feest
Het zaaien, wieden, schoffelen en oogsten op de akker werd destijds door de aan- en omwonenden gedaan. Volgens de verhalen werkte men graag mee, mits er aan het einde van de werktijd iets te drinken werd gebracht. En zo is de traditie van een zaai- en oogstborrel ontstaan. Al werd er later niet meer door de buurt op het land gewerkt, er wordt nog steeds tweemaal per jaar aan de rand van de akker geborreld. Iedereen neemt – al die jaren al traditie – zijn of haar eigen glas mee en het bestuur zorgt voor de inhoud, een hapje en regelmatig ook een spreker. In de beginjaren werd de boekweit ook daadwerkelijk geoogst. Slechts eenmaal is de oogst ook echt verder bewerkt. Dit leverde 300-400 kilo boekweit op, maar het kostte de grootste moeite om het gemalen boekweitmeel te verkopen. De grootste verandering in alle jaren is wel dat de akker met alleen boekweit nu een akker met boekweit én bloemen is. Vanaf het begin was men het eens dat zelfs bij een nul-oogst wél een oogstfeest gehouden moest worden. Iedereen nam dan een eigen bord en bestek mee voor het diner, dat al die jaren bestond uit stamppot en boekweitpap, in zoete en zure uitvoering. Het boekweitfeest zal de komende jaren een nieuw, eigentijds tintje krijgen, rondom of op de Boekweitakker.

Doelstellingen
De doelstellingen van onze Boekweit-club: zorgen dat de Engh, als cultuur-historisch erfgoed, voor Blaricum duurzaam agrarisch behouden blijft én jaarlijks wordt onderhouden en ingezaaid. Daarnaast biedt de Engh de mogelijkheden voor specifieke flora en fauna, die daarmee een beschermde omgeving kan worden geboden. Tot slot is het sociaal maatschappelijke element van belang: het verzorgen van een inclusieve- en diverse woonomgeving. Hierbij wordt via de Boekweitakker, en de jaarlijkse activiteiten, actief contact gestimuleerd tussen alle omwonenden en aangesloten huishoudens. Aan deze twee doelstellingen wordt door het bestuur van de Stichting Boekweitakker, jaarlijks invulling gegeven met als doel het weer aan de volgende generatie bewoners door te kunnen geven. Info boekweitakker@outlook.com