Het huis op de hoek van de Tweede Molenweg en Capittenweg, Tweede Molenweg 5, is in de Blaricumse volksmond ook wel bekend als het Huis van Koen. Het huis van Tanja en Peter Koen.

Tanja en Peter Koen werkten beiden bij de NCRV, één van de eerste omroepen in de beginnende televisiejaren. Peter was journalist en ging als reporter bij de NCRV aan de slag en werkte daar later ook als regisseur en (adjunct)directeur. Bij de NCRV waren ze op zoek naar een vrouwenstem voor omroepwerk. En na een geslaagde stemtest slaat Tanja daar aan het omroepen voor de radio. Op het moment dat televisie zich aandiende, groeide ze uit tot een zeer getalenteerde omroepster.

Een uniek ontwerp
In 1957 lieten Tanja en Peter een huis in ons dorp bouwen. Het huis is ontworpen door de architect Herman P.C. Haan, volgens de uitgangspunten van Gerrit Rietveld: het buiten naar binnen halen en gebruik maken van verschillende materialen zoals hout, beton, metaal en baksteen. Het huis heeft veel elementen van de Rotterdamse woning van Herman Haan zelf. Het unieke ontwerp was destijds wel erg modern voor Blaricum. Zo ligt bijvoorbeeld de woonkamer ruim een meter boven het straatniveau. En pas toen het aanvankelijk geplande platte dak werd vervangen door een flauw hellend zadeldak, met Hollandse pannen, kon het goedkeuring krijgen van de welstandscommissie en de gemeenteraad. De buurt vond het allemaal maar zozo, mede door het feit dat er een grasveldje opgeofferd moest worden. Het huis is destijds gebouwd door de Blaricumse aannemer Gerrit Rigter met als metselaar Jan de Gooijer, de vader van Bud de Gooijer. De familie Koen heeft er uiteindelijk maar een paar jaar gewoond, en na de familie Ohm en vervolgens de familie Geus is het bijzondere huis nu eigendom van Rob en Hennie Joosten, die hier met heel veel plezier wonen. Zonder afbreuk te doen aan het ontwerp hebben zij in 2002 aan de achterzijde uitgebreid. Het huis staat sinds 2007 op de Gemeentelijke Monumentenlijst.

Bezoek van Tanja
Rob en Hennie krijgen met regelmaat de vraag of zij weten of Tanja nog in leven is. Tanja, nu 98 jaar oud, woont bij een kleinzoon in Ede. Afgelopen maand bracht ze, samen met haar kleinzoon, een bezoekje aan Blaricum en belde spontaan aan bij Rob en Hennie, met de vraag het huis nog een keer te mogen zien. Natuurlijk! En Rob en Hennie vonden het leuk om de opdrachtgever van hun huis te mogen ontmoeten. Een deel van het splitlevelinterieur in de woonkamer met open trappen en van kastjes gevormde balustrade is destijds door de architect ontworpen en nog deels aanwezig. Dit tot grote en aangename verrassing van Tanja.