door Angélique Boezel-Spoor
Afgelopen 14 september was de dag van veel samengeknepen bakkersbillen met Blaricum Bakt Beter. De competitie speelde zich af op twee niveaus: kinderen t/m 12 jaar en volwassenen. De jury werd gevormd door burgemeester Barbara de Reijke, Anita Witzier, Johnny de Mol en de winnaars van 2023. Het evenement vond plaats onder de auspiciën van Rotary Club Blaricum Centaurea, die de gehele opbrengst heeft gedoneerd aan ons buurthuis Blaercom.

Focus van dit artikel is de winnares van het jeugd-gebeuren, Babette Jaspers, woonachtig in Crailo. Tijdens een boswandeling vertelt de 12-jarige dat haar liefde voor het bakken in eerste instantie is ontstaan door gezamenlijke keukenprestaties met moeder Jantine op de zaterdagmorgen, maar naderhand is zij het solo-pad ingeslagen. Bijzonder in deze is dat zij alle ingrediënten zelf maakt en er dus niets uit een kant-en-klaar pakje komt.

Millionaires Caramel Shortbread
De creatie waarmee Babette de wedstrijd won is de zogeheten Millionaires Caramel Shortbread, haar lievelingsgebak. En afkomstig uit haar ‘bijbel’ op dit gebied; het Engelse kookboek The Great British Bake-off, dat ze van haar grootouders heeft gekregen. Dat het boek niet in het Nederlands is, vormt voor haar geen enkel probleem, want op haar school Laar en Berg, waar zij in de tweede klas zit en zich enorm op haar plek voelt, wordt het onderwijs tweetalig gegeven. Slim genoeg had zij haar klasgenoten niet verteld dat ze meedeed aan een competitie, dus toen zij hen vertelde dat ze een eerste prijs had behaald, gingen vriendjes en vriendinnetjes compleet uit hun dak. Het thema van de wedstrijd dit jaar was ‘kleur’ en dat werd door Babette ingevuld door haar Shortbread roze te decoreren, maar subtiel genoeg zodat het geen regenboog-attractie werd. ‘Soms is minder meer’, weet ze – heel wijs! – te vertellen. En de blijkbaar zeer kundige jury wist haar huisgemaakte bestanddelen te waarderen.

Hieperdepiep van blijdschap
Babette en haar familie staan bol van de dierenliefde en sportiviteit. Naast paard Kadans, dat zij deelt met haar broer en zus, een tweeling van negen jaar oud, zijn er bij de familie Jaspers ook twee konijnen, vier kippen en twee poezen te vinden. En niet alleen paardrijden staat hoog in het sportieve vaandel, ook hockey, tennis en skiën zijn populaire bezigheden van het gezin. Bovendien speelt Babette piano. Los van het feit dat Babette nog steeds op wolken loopt door het winnen van de wedstrijd is ze helemaal hieperdepiep van blijdschap, dat ze volgend jaar zélf mag jureren bij het evenement. Haar toekomstdroom is deelname aan ‘Heel Holland Bakt’ en wellicht een eigen website ter verkoop van haar kunsten in de keuken. Nog een laatste leuk detail: om karamel te maken, heb je onder andere gecondenseerde melk nodig. Dus werd er gewinkeld bij de grootste Albert Heijn in de omstreken… Die hadden het niet. Rara waar het wél werd gevonden? Yes, bij onze eigen Blaricumse vestiging!

Het recept van Babettes taart kunt u vinden op onze website. Ook het recept van de winnende taart bij de volwassenen staat hier, de glutenvrije Sweet Dane van de Blaricumse Helle Feringa.
Veel bakplezier!

Dorpshuis Blaercom
De opbrengsten van Blaricum Bakt Beter zijn voor dorpshuis Blaercom. Rotary Club Blaricum Centaurea wil hiermee de sociale en maatschappelijke functie die Blaercom in ons dorp heeft ondersteunen. Blaercom kreeg in 1977 haar huidige onderkomen aan de Schoolstraat en het pand is een aantal jaren geleden grondig gerenoveerd. De dagelijkse uitvoering is in handen van hoofdbeheerder Daphne Rokebrand, samen met een aantal medebeheerders en aangevuld met vrijwilligers. Ook het bestuur bestaat uit betrokken en enthousiaste Blaricumse vrijwilligers.
Blaercom biedt onderdak aan diverse groepen, verenigingen en stichtingen. Van yoga en Tai Chi voor volwassenen tot de Popschool voor de jeugd. Van de diverse cursussen van Volksuniversiteit Het Gooi tot het Blaercom Jazz Café. En Blaercom is ook de thuishaven van onder andere diverse bridgeverenigingen en zangkoren, van de aanschuiftafel by Gabriela, SeniorWeb en Dagje Blaercom van Versa Welzijn. Ook onze redactie vergadert, al sinds de start van hei & wei in 1978, naar volle tevredenheid in Blaercom.

Neem eens een kijkje op hun website, blaercom.nl