door Nelliëtte van Wijck
Als een razende reporter mocht ik een dag mee met dorpsgenoot Soraya Hamming, chauffeur en hulpverlener Dierenambulance Gooi en Vechtstreek.

‘Momenteel én als we genoeg vrijwilligers hebben, rijden er altijd twee dierenambulances’, vertelt Soraya. ‘Het gebied dat wij bestrijken is groot, vanaf Muiden tot het uiterste puntje van Huizen en Loosdrecht.’ Ze werkt nauw samen met haar collega’s op de meldkamer. ‘Zij zijn mijn oren, en wij als chauffeur/hulpverleners zijn hun ogen.’ De meldkamer filtert de binnengekomen telefoontjes en stuurt de chauffeurs op pad. En schroom niet om ze te bellen, het kost niets, tenzij het om een eigen huisdier gaat.

De stervende zwaan
De eerste oproep kwam al snel: een zieke zwaan in een sloot in Kortenhoef. Aangekomen dobbert de zwaan met hangend kopje tegen de waterkant. Met vastberadenheid houd ik de mannetjeszwaan op afstand, terwijl Soraya behendig het vrouwtje uit het water tilt en liefdevol in de speciale zwanentas zet. Helaas blijkt na aankomst bij het Vogelhospitaal in Naarden, waar alle gewonde vogels naartoe gebracht worden, dat ze is overleden. Op advies van de vogelopvang zijn we teruggegaan naar de plek waar we haar vonden om te controleren hoe het met het mannetje en het nest gaat. Het mannetje zwemt doelloos rond. En het nest? Helaas, alle zeven eieren zijn ijskoud. We laten ze achter voor de kraaien en vossen, een trieste maar natuurlijke gang van zaken. ‘Hoe is het met mijn meissie?’, roept een buurtbewoonster met aan haar ene hand een hondje en in de andere hand een boterhamzakje met een wit bolletje. ‘Ja, ze was al dagen ziek, zat al zeker drie dagen niet meer op het nest. Ik gaf haar elke dag een wit bolletje, vinden ze lekker.’ Soraya vertelt dat de zwaan helaas is overleden en legt uit dat je een zwaan nooit brood moet geven, dat kan een giftige uitwerking hebben. Als je graag zwanen wil voeren, koop dan speciaal voer bij een dierenwinkel. De mannetjeszwaan waggelt ondertussen achter de vrouw aan die ‘nee sorry, dat mag niet meer’ naar hem roept. Een bewogen begin van de dag. Verder zijn we er nog op uit geweest voor een melding van een overleden vos, een gewonde ekster en een achtergelaten kat.

Word ook vrijwilliger
De dierenambulance wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers en daar is een fiks tekort aan. Interesse? Als dierenambulance chauffeur krijg je een gedegen opleiding gevolgd door praktijklessen. In principe rijd je alleen in de ambulance, en via een roostersysteem bepaal je zelf wanneer je rijdt. Soraya: ‘Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen en iets te kunnen betekenen voor de dieren in nood. Het is mooi en belangrijk werk en ik doe het met heel veel liefde!’

Informatie zie da-gv.nl