door Marjolijn Schat
Frits Schroeder woont sinds vier jaar in ons dorp en is een erkend expert op het gebied van modefotografie. Het indrukwekkende grote aantal opdrachtgevers bewijst zijn specialisme en geeft erkenning voor zijn vakmanschap.

Frits (1945) bracht zijn jeugd door in Zandvoort aan Zee. Frits: ‘Ik was een jonge struikrover, dol op het strand, de zee, vissen, struinen door de duinen en de bunkers.’ Rond 1959 waren er filmopnames in Zandvoort, met zijn achterbuurman Toon Hermans in een hoofdrol. Frits was hier niet weg te slaan. ‘Al is die film nooit afgemaakt.’ Maar zijn interesse voor camera’s was gewekt en als 16-jarige ging hij op kamers in Amsterdam en aan de slag bij een fotograaf.

Van hulpje tot een eigen studio
Hier in de doka van Theo Noort leerde hij het vak en kreeg de kans zich te bekwamen in het mode- en reclamewerk. Frits vertelt over de talloze filmrolletjes die hij hier voor de bekende fotograaf Paul Huf heeft ontwikkeld. In 1969 is Frits voor zichzelf begonnen in een studio, ook in onze hoofdstad, met als specialisme mode. Zijn opdrachtgevers door de jaren heen waren de grote reclamebureaus, de bekende warenhuizen zoals Bijenkorf, V&D, HEMA, Maison de Bonnetterie, en een groot aantal publiekstijdschriften zoals Viva, Vriendin, Man, Mens’Health, Elegance, Nouveau, Knip, Margriet, Avenue en Story. Frits werkte ook voor bekende couturiers als Frank Govers, Frans Molenaar, Edgar Vos en Viktor en Rolf.

Modefotografie is samenwerken
In zijn jeugd aan zee is zijn liefde voor natuurfotografie ontstaan. Ook een gebied waarin hij uitblinkt. Net als portretfotografie. En niet alleen het studiowerk, maar juist de mens op straat heeft zijn fotografische belangstelling. ‘Maar er gaat niets boven modefotografie; het samenwerken met een team met onder andere de visagist, de kapper, de opdrachtgever en het model om samen een prachtig eindresultaat neer te zetten.’ Frits vertelt over de vele reizen, binnen en buiten Europa, die hij voor zijn werk maakte. Zo staan de prachtige sterrenluchten in Jordanië niet alleen op beeld maar ook in zijn geheugen gegrift. Memorabel is voor hem ook een reis met Conny Breukhoven naar Lech waar ze logeerden in het huis van Koning Houssein. Frits heeft zich altijd op Nederland georiënteerd en had geen behoefte om over de grenzen een plekje te veroveren.

Blaricum
Loes Piller is zijn grote liefde. Loes was, naast doktersassistente en stewardess bij KLM en Martinair, ook topmannequin en liep vele shows voor Frank Govers. Beiden hebben hun draai in ons dorp gevonden. Ze eten graag een hapje bij Moeke en hebben mooie vriendschappen in de buurt opgebouwd. Loes werkt ook als vrijwilligster bij het Papagenohuis in Laren en kookt voor ouderen bij de Dorpskerk. Frits heeft nog twee grote wensen: een overzichtstentoonstelling van zijn werk en een bestemming voor zijn immense archief. ‘Over dat laatste, dat kan een instantie of een particulier zijn. Als de lezers een idee hebben, hoor ik dat heel graag!’

Instagram Fritsschroeder/photographer