door Loes Post-Janmaat
‘Wil je hem even vasthouden?’ Je moet wel van steen zijn om dit te kunnen weigeren. Rozenn le Buhan, herder en beheerder begrazing en veeverzorging, geeft het zachte, één nacht oude lammetje aan. Het aandoenlijke beestje besnuffelt de kraag van mijn jas en probeert al sabbelend mijn kin uit op zoek naar melk. Ik ben op kraambezoek op een bijzondere plek.

Tot 1968 was deze plek in Laren de thuisbasis van de Laarder schaapskudde. De oude schaapskooi uit die tijd staat nog op het terrein. Daarna was er een manege gevestigd en nu is het opnieuw eigendom van het Goois Natuurreservaat (GNR). Het is de thuisbasis van de Larense werkkuddes en de kraamkamer van de schapen van de Blaricummer- en Tafelbergheide.

Een en al vrolijkheid om ons heen
‘Het Drents heideschaap is een oudhollands ras dat dicht bij de natuur staat. Ze kunnen in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Texels weideschaap, dat echt gefokt is voor de wol en het vlees, prima hun voeding uit schrale heidegronden halen. Zo grazen ze de grassen tussen de heideplanten weg en zorgen ze met hun vacht voor de verspreiding van zaden. Kenmerkend voor dit ras is de spitse kop, de lange staart, de lange wollen vacht en de gekromde horens. Ze krijgen één of hooguit twee lammeren.’ Ik sta met Rozenn in de voormalige manege in het hooi tussen de tientallen loslopende ooien en lammetjes. Ze vertelt bevlogen over haar werk voor het GNR en de schapen. Om ons heen een en al vrolijkheid; lammetjes die met de lente in de bol rare capriolen uithalen, andere die blatend hun moeder opzoeken omdat ze honger hebben. Verderop liggen er een paar een dutje te doen op een van de hooibalen. De ooien staan gemoedelijk vacht aan vacht aan de voerbak of laten de lammetjes zogen.

Terug naar Blaricum
‘Als ze straks oud genoeg zijn gaan ze met hun moeders weer terug naar Blaricum’, zegt Rozenn, ‘dan kunnen de bezoekers ze meteen bewonderen. De eerste paar weken gaat er altijd een herder mee de heide op om de lammetjes in de gaten te houden en om de mensen er alert op te maken hun hond ook echt aan de lijn te houden. Maar in principe lopen ze er zelfstandig. We laten ze ’s morgens los en in de avond komt de kudde weer terug naar de schaapskooi.’ Ik zet het lammetje weer terug bij zijn moeder. Misschien kom ik haar later nog eens tegen op de hei.

Lammetjes kijken op het Lentefeest bij de Schaapskooi
Op tweede paasdag wordt er voor de peuters en kleuters tussen 10.00 – 12.00 uur een Lentefeest georganiseerd. De lammetjes kunnen dan bewonderd worden en je kan knutselen en paaseitjes zoeken. Bovendien staan er IVN-natuurgidsen en boswachters klaar om vragen te beantwoorden over de schapen, de hei en andere natuuronderwerpen.
Naast het Lentefeest worden er bij de Schaapskooi meer activiteiten georganiseerd. Zo wordt er elk jaar op de eerste zaterdag van juni een schaapscheerdersfeest gehouden. De schapen worden dan op ambachtelijke wijze, met de wolschaar, uit hun dikke winterjas geholpen. Kijk voor de volledige agenda op www.gnr.nl/activiteit/schaapskooi-blaricummerheide