door Angélique Boezel-Spoor
Er zijn mensen die van vele markten thuis zijn en zich niet laten vast pinnen op slechts één gebied. Velen van ons hebben genoten van zijn optreden als showmaster bij de PubQuiz in Het Vitus afgelopen februari, waar hij gehuld in een spetterend glitterjasje de deelnemers wist op te zwepen. Maar voor hetzelfde geld tref je hem aan in het bos, waar hij als personal trainer een sportfanaat begeleidt. Met Jacobus Philippus Kirchjunger kan je alle kanten op.

Zijn bijzondere achternaam blijkt via Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland via Twente ons land te hebben bereikt. Vader Kirchjunger viel in een veldhospitaal als een blok voor een knappe jonge zuster in opleiding die bij hem bloed kwam prikken, waarna hij werd uitgenodigd in haar ouderlijk huis in Hilversum. Daar zag Jaco later het levenslicht als tweede zoon in het gezin.

De man met meerdere petten aan de kapstok
Voor het blok gezet met de directe vraag ‘wat is je beroep?’ waar Jaco maar één antwoord op mag geven, volgt na enig wikken en wegen het antwoord ‘presentator’. Maar dan niet in die zin, dat men meteen moet denken dat hij bekend is van televisie. Daar was hij weliswaar jaren werkzaam, zowel achter de schermen als op het podium, maar dan meer als publieksopwarmer bij grote bekende shows. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want deze functie houdt in dat al die aanwezige toeschouwers moeten worden beziggehouden, geïnformeerd en gestuurd. Enig overwicht, improvisatievermogen en humor zijn dan zeker geen overbodige eigenschappen. Ogenblikkelijk voegt hij toe dat hij ook trainer/docent is. Vijftien jaar geleden besloot hij iets met zijn kennis te gaan doen en ontwikkelde hij Presenteren.nl. Niet veel later benaderde hij Robert van Zanten, oprichter van de NCOI-opleidingen, die juist op zoek was naar mensen met know how op het gebied van presentatie-vaardigheden. Sindsdien maakt, bedenkt en geeft hij trainingen. En maakt hij de podcast Presenteren doe je zo, te beluisteren via Spotify.

En er is meer
Tegenwoordig is Jaco bezig met het bedenken van een nieuwe opzet, omdat de laatste jaren de opleidingen als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Zijn doel is om vernieuwend te zijn en te blijven. Desgevraagd blijken de cursisten uit alle lagen van de bevolking te komen. Niet alleen zakenmensen maken graag gebruik van zijn lessen, die gegeven worden in zijn bedrijfsruimte op het schitterend gelegen landgoed Zonnestraal in Hilversum, maar ook personen uit de politiek hebben behoefte aan zijn expertise bij bijvoorbeeld het schrijven van een speech voor ministers en burgemeesters. De bosrijke omgeving van zijn kantoor draagt zeker bij aan de inspiratie van de deelnemers. Maar veelzijdige Jaco heeft meer interesses. Sportief als hij in elkaar steekt, heeft hij de opleiding tot sportinstructeur doorlopen en met succes afgerond. Kortom, er zullen niet veel stiltes vallen aan het Oosthout, waar deze veelzijdige man resideert met zijn eveneens actieve en veelzijdige vrouw Kristel en hun uitgebreide dierenschare.