door Marjolijn Schat
Begraafplaatsbeheerder Henk de Boer is onlosmakelijk verbonden met de prachtige Algemene Begraafplaats De Woensberg. Na 28 jaar hier gewerkt te hebben, gaat Henk nu met pensioen.

Henk, van origine tuinman, is begonnen als werknemer bij de begraafplaats. In eerste instantie als assistent-beheerder, maar door ziekte van de toenmalige beheerder Leo Bruggeman nam hij al naar een paar maanden zijn werkzaamheden over. Henk zorgde al die jaren voor al het (groen)onderhoud van de begraafplaats en voor de ruim 5000 graven en de bezoekers. Met liefde en toewijding. Henk weet dan ook nagenoeg precies wie waar ligt. En als beheerder weet hij ook welke graven druk worden bezocht en de graven waar niemand komt. Als hij nog iets bruikbaars tussen het groenafval ziet, zet hij ze op deze laatste graven neer.

Een aangeharkt pad
Bij een begrafenis zijn geen bladeren of voetstappen op het pad te zien, want zoals Henk het zegt ‘iedereen die hier komt te liggen, verdient een mooi aangeharkt pad bij zijn of haar laatste tocht’. Met veel bezoekers heeft hij een band opgebouwd. Hij leert ze kennen in een zeer emotionele fase in hun leven, ze uiten hun verdriet bij hem en hij blijft ze in de volgende jaren zien en spreken, hij wordt deelgenoot van hun liefde voor de overledene. Ze laten hun geliefde op de begraafplaats achter en het idee dat Henk daar is, wordt als troostend ervaren.

Henk, dank je wel voor al die jaren waarin je met veel toewijding voor de begraafplaats en haar bezoekers hebt gezorgd. Persoonlijk afscheid nemen van Henk kan op de In Memoriam Avond op 3 november.

In Memoriam Avond 3 november 17.30-21.30 uur
De jaarlijkse In Memoriam Avond, ook wel Lichtjesavond genoemd, is een herdenkingsavond waar dierbare overledenen worden herdacht door lichtjes bij de graven te ontsteken. Deze In Memoriam Avond trekt elk jaar veel belangstellenden van alle gezindten. De begraafplaats zal mooi worden verlicht en u wordt uitgenodigd om zelf ook lichtjes mee te nemen. Kaarsjes zijn ook ter plekke te koop (contante betaling) en er worden u warme dranken aangeboden.
Op deze In Memoriam Avond kunt u ook persoonlijk afscheid van Henk nemen. Of u kunt een berichtje voor hem sturen naar inmemoriamblaricum@gmail.com (ook voor vragen over de In Memoriam avond).