Ter herinnering aan dr. Gribling staat aan het Kloosterhof een bankje

door Frans Ruijter
In 1923 werd Dr. Theo Gribling (1891-1965) aangesteld als gemeente-arts in Blaricum, als opvolger van Dr. Catz. Het gezin ging wonen aan Torenlaan B51 en groeide uiteindelijk uit tot negen kinderen, waaronder zoon Paul (1924-1982).

Paul ging na de Bernardusschool op elfjarige leeftijd naar een kostschool van de Franciscanen in Venray. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door in Utrecht, maar op zeventienjarige leeftijd keerde hij terug naar Venray.

Zijn roeping
Toen zijn zus Agnes (1927-1961) ziek werd en verpleging nodig had, werd Mary Eppink (1933-1971) haar verzorgster. Paul had twijfels over zijn roeping, zoals men dat in katholieke kringen noemt, en de ontmoeting met Mary werd een keerpunt. Paul was een uitstekende student en werd op 23-jarige leeftijd, in maart 1948, tot priester gewijd. Katholiek Blaricum vierde deze gebeurtenis groots. Op paaszaterdag werd hij feestelijk onthaald, en de volgende dag, op paaszondag, droeg hij zijn eerste Heilige Mis op in de Vituskerk.

Een boek over zijn leven
Zijn bijzondere levensverhaal is op indrukwekkende wijze vastgelegd door zijn zoon Govert Gribling, in samenwerking met zijn zus Gloria. Zij baseerden zich op een schat aan documentatie: dagboeken, agenda’s, fotoalbums en talloze brieven. Hun boek schetst niet alleen het persoonlijke verhaal van Paul, maar ook de invloed van de Rooms-Katholieke Kerk op het dagelijks leven in de jaren 40-60. De sfeer en taal van die tijd zijn in het boek levendig vastgelegd. Op 27 oktober vorig jaar werd het boek P.M. Kroniek van een aangekondigd huwelijk gepresenteerd op een symbolische plek: de Vituskerk in Blaricum, waar Paul ooit zijn eerste Heilige Mis opdroeg. De presentatie is hier terug te zien: https://vimeo.com/1025587717. Het boek is een aanrader en verkrijgbaar bij de Blaricumsche Boekhandel.

De band tusssen de families Gribling en Ruijter
De familiebanden lopen diep. Mijn moeder, afkomstig uit het Land van Maas en Waal, werkte intern bij de familie Gribling. Mijn vader was daar tuinman. Zo leerden zij elkaar kennen en sloeg de vonk over. Bij de intocht van de jonge priester Paul in 1948 speelde mijn vijfjarige zus Anneke een bijzondere rol: zij mocht als bruidje bloemen aanbieden. Enkele jaren later, in 1951, werd ik door Paul Gribling gedoopt in de Vituskerk. Mijn doopnaam, Frans, is een blijvende herinnering aan hem en aan de Franciscaanse orde.

Mijn zus Anneke was op vijfjarige leeftijd bruidje bij de intocht van priester Paul in 1948

Priesterzonen in Blaricum
Wanneer een Blaricumse jongen tot priester werd gewijd, was dat voor het hele dorp een feestelijke gebeurtenis. De jonge priester werd dan bij de grens van Laren opgehaald in een open Landauer-koets. Voorop reden boeren te paard, gehuld met een geel/witte sjerp, de pauselijke kleuren. De padvinderij, met verkenners en gidsen, begeleidde de stoet, samen met politieagenten op de fiets. In de koets zaten ook de trotse ouders. Zo trok de processie over de Torenlaan richting de Vituskerk, waar de viering plaatsvond.