door Marjolijn Schat
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wespensoort die, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk uit Azië komt, maar inmiddels ook in Europa flink wat terrein heeft gewonnen.

Deze indringer staat bekend om zijn agressieve gedrag tegenover bijen, wat hem niet bepaald geliefd maakt bij imkers en natuurliefhebbers. De hoornaar voedt zich namelijk graag met honingbijen, wat direct invloed heeft op bijenpopulaties en daarmee ook op de biodiversiteit en gewassen die van bestuiving afhankelijk zijn. Een nest van de Aziatische hoornaar heeft zo’n 11 kg insecten per jaar nodig!

Direct gevaar voor de mens beperkt
Qua uiterlijk is de Aziatische hoornaar goed herkenbaar: iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar, maar met een typische donkergekleurde romp en een opvallende gele band op het achterlijf. Hij is vooral actief in de lente en zomer, wanneer hij op zoek gaat naar voedsel voor de larven. Deze hoornaar vormt geen grote bedreiging voor mensen, maar kan bij gevoel van gevaar wel steken, en hij staat bekend om zijn agressieve gedrag bij het verdedigen van zijn nesten. De steek is pijnlijk en kan bij mensen die allergisch zijn zelfs gevaarlijk zijn.

Hoornaarnest
Aziatische hoornaars maken nesten op verborgen plekken, denk aan boomtoppen, struiken of onder dakranden, wat het lastig maakt ze op te sporen en te bestrijden. Het probleem wordt steeds urgenter, omdat de soort zich relatief snel verspreidt en weinig natuurlijke vijanden kent in Europa. De imkers Gooi en Eemland zijn erin geslaagd een nest van de Aziatische hoornaar van 80 cm doorsnee op de Oude Huizerweg op te sporen. Dit is gelukt door het ophangen van lokpotten, waardoor richting en afstand van het nest bepaald konden worden. Tenslotte kon door een warmtebeeldcamera het nest hoog boven in een eik ontdekt worden. Het nest, met tussen de 1500 en 2000 bewoners, is door professionele ruimers verwijderd, zie foto.

Ziet u een hoornaarnest, doet u daar zelf niets mee, maar bel de imkervereniging Gooi en Eemland (Petra Vosters, +31621571237) of de gemeente en laat deze professioneel verwijderen.