door Angélique Boezel-Spoor
Voor de leken onder ons roept het werkwoord zagen associaties op met gespierde heren die gehuld in een geruit houthakkers-shirt al grommend van de inspanning een boom te lijf gaan. Ik heb nieuws voor u. Want naast het functioneel attaqueren van het loof, wordt er ook artistiek omgegaan met het groen om ons heen.

Lichtend voorbeeld hierin is Blaricummer Dennis van Kraaij. Zoals een chirurg aan het werk gaat met een scalpel, hanteert Dennis zijn kettingzaag. Om prachtige creaties te formeren uit hout. De oplettenden onder ons kennen ongetwijfeld zijn werken die verspreid in ons dorp te zien zijn.

Kunstenaarsbloed
Dennis heeft zijn eigen motorzaagbedrijf gevestigd aan het Ruyschendaal, en is in te zetten voor het snoeien en kappen van bomen. Zijn kunstenaarsbloed kwam tot leven na meerdere workshops bij Everardus Smit uit ’t Harde, die in 2005 en 2006 de eerste plaats wist te halen bij het Nederlands Kampioenschap Motorfiguurzagen in Lage Vuursche. Door deze cursus woodcarving ging Dennis evenementen in dit genre bezoeken. Zo kwam hij o.a. in het Belgische Kalmthout terecht waar hij voordat hij het wist zelf mee stond te zagen. Deze tak van kunst vormt een apart wereldje op zich, waarbij je veel gelijkgestemde zielen leert kennen met wie je ervaringen deelt en bij wie je inspiratie opdoet. Naast dit alles maakt Dennis ook al 25 jaar deel uit van het vrijwilligerskorps van de Blaricumse brandweer. Zijn kunstenaars-carrière is daar zo’n tien jaar geleden ontstaan door de wielerronde op de Alpe d’Huez, het bekende sportevenement Alpe d’Huzes, waarbij geld wordt opgehaald voor de strijd tegen kanker. Een aantal brandweerlieden gingen daar fietsen en Dennis had net zijn workshop achter de rug. Enthousiast maakte hij een aantal egeltjes, uiltjes en andere figuurtjes uit een boomstam, die binnen de brandweer werden verkocht voor het goede doel. Zo kreeg hij de smaak te pakken en de rest is geschiedenis.

NK Motorfiguurzagen
Zijn eerste echte wedstrijd was het eerdergenoemde NK in de Lage Vuursche, waarvoor normaliter circa 25 deelnemers zich inschrijven. Men moet zelf verzinnen wat voor figuur er wordt gezaagd uit een stamstuk van 1 m dik en 2 ½ m meter hoog, dat je krijgt toebedeeld. Op zich al een dingetje, want de verschillende delen worden verloot, dus het is altijd spannend of je wel een geschikt stuk hout krijgt. Voor het werk zelf wordt twee dagen uitgetrokken. Een onderdeel van het evenement dat tussendoor moet gebeuren, is het zogenaamde speedcarving dat uiteraard op een kleinere stam wordt uitgevoerd, maar waar je maar 30 minuten over mag doen. Bij de wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van populieren, maar Dennis zijn voorkeur gaat uit naar de eik, douglasspar en ceder. Inmiddels is Dennis een begrip in Nederland en bij zowel wedstrijden, demonstraties als evenementen wordt hij als een graag geziene gast verwelkomd. In juni staan bijvoorbeeld het Hoevefeest in Kalmthout en Peppels in Voorst op het programma.

Vertederend is dat zijn grootste fan, zoon Sem van drie, al fanatiek in de weer is met een speelgoed kettingzaag.