door Angélique Boezel-Spoor
Sinds het jaar 1824 zet de KNRM zich al kosteloos in voor mensen in nood op het water. De directe aanleiding destijds was een trieste zaak. Op 14 oktober dat jaar strandden er zeventien schepen tegelijkertijd op de Nederlandse kust, waarbij zowel opvarenden als redders het leven lieten.

Reden genoeg voor een aantal ondernemers uit Amsterdam en Rotterdam om een organisatie op te zetten, gericht op het redden van personen uit de golven. Nog geen maand na de destijds dramatische gebeurtenissen werd op 11 november de Noord- en Zuid -Hollandschen Redding Maatschappij opgezet in Amsterdam en negen dagen later kwam een gelijksoortig initiatief van de grond in Rotterdam onder de naam De Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen. In 1991 werden ze samengevoegd onder de noemer Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij.

Opstappers en financiële steun
De kracht van de organisatie bestaat uit de inzet van vrijwilligers, die worden betiteld als ‘opstappers’. Personen die zonder aarzelen, met gevaar voor eigen leven en onder extreme weersomstandigheden de zee op gaan met louter als doel hun medemensen te redden. In het verleden waren deze helden over het algemeen waterratten met een duidelijke connectie met dit vocht, maar naderhand stelden ook de zogenaamde landrotten zich beschikbaar. Binnen ons dorp is dit reddingsteam gevestigd in het Boothuis aan de Stichtseweg 99. Er wordt gewerkt met een alarmnummer dat 24 uur per dag op scherp staat. Een noodoproep wordt daarna kosteloos opgevolgd door de vrijwilligers. Uiteraard is het ongelofelijk belangrijk dat deze eeuwenoude traditie blijft bestaan, dus de bijdragen van donateurs zijn van onschatbare waarde. Zonder financiële steun is deze missie niet houdbaar. Als klein voorbeeld van de vele positieve gebeurtenissen rond deze onderneming, valt de nieuwe biodiesel reddingsboot te melden die afgelopen september in gebruik werd genomen onder de naam Pieter Houbolt, vernoemd naar het gelijknamige fonds. De zoon van deze Pieter, Peter, stond garant voor de schenking en namens hem nam Olga van Zijverden (bekend van haar vrijwilligerswerk op het gebied van o.a. hockey-, zeil- en theaterverenigingen) de doop voor haar rekening. Deze boot wordt gerund door 29 bemanningsleden die louter door hun enthousiasme voor hun passie, zonder gage, zo’n 65 keer per jaar in actie komen in de regio zuidelijke Randmeren (lees: tussen Nijkerk en Amsterdam). Uiteraard zijn zij allen professioneel geschoold voor dit werk en worden hierin ook regulier bijgeschoold.

200 jaar
De goede rekenaar onder ons zal het inmiddels niet zijn ontgaan dat de verjaardag van de KNRM exact 200 jaar op de teller heeft staan, wat bij ons in het dorp gevierd werd op 12 januari op de locatie van de organisatie met de komst van Stef Bos en zangeres Fleur, die daar hun nummer ‘Wat als de storm komt’ presenteerden, een lied uit de koker van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Op dezelfde dag was de primeur van deze song op YouTube met een video, waarbij het fantastische werk van de vele vrijwilligers prachtig in beeld wordt gebracht.
knrm.nl/reddingstations/blaricum