Winterse preisoep (6 personen)
– 1,5 grote prei (incl groen)
– 0,5 knolselderij
– 0,5 kg aardperen
– 1 grote zoete aardappel
– een paar kruimige aardappels
– Kippenbouillon (blokjes of vers), groentebouillon kan natuurlijk ook
– Peper, zout, gemalen koriander naar smaak

Alles in stukjes en gaarkoken in niet teveel (!) water.
Pureren met de staafmixer (niet te fijn).
Serveren met roggebrood met katenspek en/of kaas.

Wasmiddel van klimop
– ongeveer 50-60 gram klimopbladeren zonder steel
– 1 liter water
– 1 eetlepel (appel)azijn
– Etherische olie (niet noodzakelijk, wel lekker)

Klimopbladeren wassen. Bladeren met water in de blender doen, je krijgt flink veel schuim.
Daarna in een pan aan de kook brengen. Pas op dat het niet overkookt!
Even laten koken. Het schuim verdwijnt en je houdt een donkergroene “boerenkoolsoep’ over.
Af laten koelen, zeven (eerst door een zeef en daarna door een schone theedoek).
1 eetlepel (appel)azijn erbij (werkt als wasverzachter en je was ruikt echt niet zuur) en plm 20 druppels etherische olie (bv lavendel).
Schenk in oude wasmiddelfles of in mooie glazen fles.
Ik gebruik 60-100 ml per was van 6 kg.

Winterthee
Plakjes verse gember
Partjes sinaasappel (wel bio!)
Stokje kaneel
Steranijs
In een groot glas met heet water doen, klaar!