door Marjolijn Schat
Bridge is leerzaam, uitdagend en sociaal. Het vereist concentratie, logisch denken, een goed geheugen en een goede samenwerking. En bridgen kan altijd en overal: op clubs, drives, toernooien, thuis en online. Bridgen is uitermate geschikt om je sociale netwerk te vergroten. Nederland is een echt bridgeland en Blaricum een bridgedorp.

Bij de World Bridge Federation zijn zo’n 100 landen aangesloten en wereldwijd spelen naar schatting 100 miljoen mensen bridge. En of je nu bridge speelt in Tokio, New York of Blaricum, overal gelden de dezelfde regels. In ons land zijn ruim 120.000 bridge-beoefenaars lid van de Nederlandse Bridge bond, die na de Amerikaanse de grootste bond ter wereld is. Er zijn meer dan 1000 clubs aangesloten. Daarnaast zijn er ook veel gezelligheidsverenigingen die zelfstandig bridge beoefenen. En even een eventueel misverstand wegpoetsen: bridge is geen spelletje, maar een officieel erkende sport. De landelijke bond is aangesloten bij de sportkoepel NOC*NSF.

Bridgen in Blaercom
Dorpshuis Blaercom herbergt maar liefst zeven bridgeclubs: Bridgevereniging De Bridge Gooiers, Bridgevereniging Très Louche, Bridgevereniging Stad en Lande, Bridgevereniging Sans Doute, Bridgeclub ’t laer, Bridgeclub Blaercombridge en Bridgeclub Laren. De een speelt in de avonduren, de ander juist overdag, er zijn clubs alleen voor dames, voor beginners, voor gevorderden, met of zonder competities. Kortom, voor ieder wat wils.

De Bridge Gooiers
Ik spreek met Pauline van Veen van bridgevereniging De Bridge Gooiers, opgericht in 1952 en lid van de Nederlandse Bridgebond. Ze tellen 93 leden en spelen iedere donderdagavond in dorpshuis Blaercom. Daarnaast organiseren ze bridgewedstrijden, competities en een jaarlijkse Horeca Bridgedrive in de horecagelegenheden in ons dorp. Pauline: ‘Nieuw is dat we een beginners-bridgecursus van vijftien lessen aanbieden. Op de donderdagavond vanaf 7 september, 19.30-22.30 uur in Blaercom. Doelgroep 50-plussers. De kosten bedragen 100 euro; inclusief theorie- en werkboek, het lidmaatschap van de bond en online bridgen. Op Koningsdag hebben de eerste cursisten zich al enthousiast ingeschreven.’ Er is meer: op zaterdag 26 augustus kun je proeven aan het bridgespel bij de Bridgeproeverij in Blaercom, waar een docent je op speelse wijze meeneemt in de beginselen van bridge en al snel zul je je eerste spelletje kunnen spelen. Beide activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door het Activiteitenfonds Blaricum. Pauline attendeert ook nog op de jaarlijkse ZomerBridge: elke donderdagavond van 1 juni tot 1 september. Ook voor beginners.

Informatie
paulinevanveen@hotmail.com
06-26794183
https://24025.bridge.nl