door Marjolijn Schat
Verscholen naast de Algemene Begraafplaats Woensberg en achter de Bijenschans Steegland ligt de Gooise Heemtuin, een verborgen parel in ons dorp.

Deze bijna 2000 m2 wilde plantentuin is eind vorige eeuw aangelegd door de stichting Wilde Planten Blaricum. De tuin bestaat uit miniatuur Gooise landschapjes met bijvoorbeeld droge en natte heideveldjes, bloemrijk grasland, een beekje en akkertje. De heemtuin geeft zo een goede indruk van de bloeiende rijkdom van de oorspronkelijke Gooise vegetatie. En dankzij haar unieke indeling kent de tuin een bijzondere verscheidenheid op het gebied van flora en fauna. Zie de prachtige foto’s.

Een bezoekje waard
De Gooise Heemtuin is het hele jaar vrij toegankelijk, neemt u zeker eens een kijkje. U zult aangenaam verrast worden; door al het moois dat er te zien is, u wordt getrakteerd op fluitconcerten van de vele vogels en zult zich verbazen over de serene rust die er heerst.
Bordjes en informatiepanelen geven u toelichting op wat er op dat moment groeit en bloeit. En op verzoek kunnen ook rondleidingen voor groepen worden verzorgd.

Kom een keer langs en help mee
Van maart t/m oktober werkt een groep enthousiaste vrijwilligers op woensdagochtenden aan het onderhoud van de tuin. De vrijwilligers komen uit diverse plaatsen uit het Gooi en ook uit ons dorp. Meer Blaricumse hulp kunnen ze goed gebruiken. Specifieke kennis is niet nodig, de vrijwilligers zullen je verrijken met hun kennis en ervaring over de natuur en over inheemse planten in het bijzonder.

Kom een keertje langs op woensdagochtend of neem contact op met Ella van Dongen via ellavandongen@gmail.com of via 029-4264623