door Nelliëtte van Wijck
Peter de Vries (44) woont met zijn vrouw Lyanne Simon en hun vier kinderen in Blaricum. Zijn atelier is 300 meter verderop in Laren: een voormalige timmerfabriek met hoge plafonds, een prachtige lichtinval en overal kunst. In de grote ruimte zijn verschillende kleinere ruimtes, waaronder een bibliotheek. Hier vindt ons interview plaats.

‘Zo lang als ik me kan herinneren, schilder ik. Toen ik twaalf was, begon ik met schilderen op doek. Voornamelijk maskers. Deze schilderijen verkocht ik toen al en nog steeds hangen sommige bij de kopers aan de muur. Maskers schilderen was voor mij het zoeken naar en het uiten van mijn identiteit. Dit deed ik ook met kleding. Zo ging ik naar school met een helm op en op schoolfoto’s zie je mij dan ook met een brandweerhelm.’

De kunst en de liefde
Na de middelbare school verhuisde Peter van de Achterhoek naar Amsterdam en ging na zijn studies aan de slag op de optiebeurs. Hij huurde een ruimte in een groot atelier. Karel Appel, toen een man op leeftijd, huurde daar ook. ‘We spraken elkaar af en toe en hij kwam soms kijken waar ik aan werkte. Het mooie van kunstenaars is, dat ze kijken naar de manier waarop je werkt, de kwaliteit, en niet zozeer naar de afbeelding.’ Peter bleef naast zijn werk onverminderd schilderen: zijn werk hing voor verkoop in restaurants en hij verkocht veel aan de eigenaar en gasten van (nu) café Van Zuylen. Ook had hij altijd polaroids van zijn werk op zak en verkocht zo zelfs ongezien zijn kunst. Het liep goed en Peter koos definitief voor de kunst. De liefde volgde: in zijn stamkroeg Brandon zag hij op een avond een prachtige vrouw binnenkomen. Ze raakten aan de praat, een week later gingen ze samen naar Ibiza en nu elf jaar later hebben ze een prachtig gezin.

‘Kiezen voor kunst kan ook’
‘Omdat ik het zelf van thuis niet heb meegekregen, vind ik het belangrijk dat kinderen met kunst in aanraking komen. Kinderen van verschillende scholen komen hier schilderen. Ze krijgen geen les maar ze maken kennis met verf en doek.’ Peter geeft ze de opdracht ‘schilder wie je bent’. De een schildert een stoere vlinder en de ander de kleuren van zijn hockeyclub. En alles is goed. Wat hij de jeugd mee wil geven, is dat kunst als passie, opleiding of beroep ook een mogelijkheid is.

Open atelier
Peters kunst is toegankelijk en persoonlijk. ‘Ik schilder voornamelijk maskers. Ook in opdracht. Het is een dialoog met verf, papier en doek. De te schilderen persoon – iemands man of vrouw, kind, vriend, collega of andere dierbare – wordt in zeven woorden door de opdrachtgever beschreven. Dit ga ik vertalen en schilderen in kleur en vorm: een identiteit in de vorm van een masker. Mijn inspiratie haal ik uit pop- en tribal art.’ Peter heeft een open atelier: als het licht brandt, kan je gewoon naar binnen. En anders op afspraak, 06-48376641.

Insta: @artpeterdevries en Facebook: Peter de Vries.