door Hugo Weenen
In 2023 heeft een team van de Vogelwerkgroep Gooi en omstreken onder leiding van Dirk Prop een broedvogelinventarisatie onderzoek gedaan in de Groeve Oostermeent.

Daaruit bleek onder andere dat de helft van de nesten van de oeverzwaluwen waren uitgegraven door een of meerdere vossen. Bovendien bleek dat de hoger gelegen nesten minder last hebben van vossen dan de lagergelegen nesten. Een beperkende factor voor de oeverzwaluwen is dat de wanden van de Groeve voor hen eigenlijk niet hoog genoeg zijn om hun nesten voldoende hoog te kunnen uitgraven. Daarom was de aanbeveling aan het Goois Natuur Reservaat (GNR) om de wanden dieper uit te graven. GNR heeft deze aanbeveling overgenomen, en afgelopen maand zijn de werkzaamheden gestart.

Hugo Weenen woont sinds 1990 in Blaricum-Bijvanck, is voorzitter van de Groencommissie Blaricum, lid van de Vogelwerkgroep Gooi en omstreken en coördinator van de fotowerkgroep van de Vogelwerkgroep. Hugo maakt prachtige natuurfoto’s, neem eens een kijkje op zijn site hugoweenen.nl of op zijn pagina’s op Facebook en Instagram. Hugo zal u met regelmaat in hei & wei trakteren op artikelen over onze prachtige natuur en haar bewoners.