door Hugo Weenen
Biodiversiteit neemt wereldwijd af, ook in Nederland en onze eigen omgeving het Gooi. Natuurorganisaties hebben als hoogste prioriteit om deze achteruitgang te keren, en de gemeente Blaricum heeft het verbeteren van de biodiversiteit als hoogste prioriteit aangewezen in haar beleid met betrekking tot het openbare groen.
Ook tuinbezitters, -centra, hoveniers etc. hebben een belangrijke rol te spelen. Relevante vragen hierbij zijn, wat je daarvoor moet doen, hoe maak je relevante kennis beschikbaar en hoe motiveer je je medemens. Daarover gaat de informatieavond ‘Biodiversiteit in je eigen omgeving’, die de Groencommissie Blaricum organiseert samen met voortrekkers uit Eemnes en Laren. Pascal Huybers (Vlinder- en Libellenwerkgroep ‘t Gooi) zal een presentatie geven over vlinders in het Gooi, hun levenscyclus, welke planten belangrijk zijn voor vlinders en rupsen en wat je nog meer kan doen om je tuin of een plantsoen geschikt te maken voor vlinders. Vlinders hebben het moeilijk, en hebben onze hulp nodig! Sanne van de Graaf is adviseur voor Noord-Holland bij stichting Steenbreek en zal een samenvatting presenteren van een grootschalig onderzoek m.b.t. de motivatie van tuineigenaren om hun tuinen te vergroenen, inzoomend op de vraag ‘hoe krijg je tuineigenaren mee in het vergroenen’. Luc Hoogenstein is bioloog, tv-presentator, prijswinnend natuurfotograaf en schrijver. Hij heeft onder andere gewerkt bij Vogelbescherming en Natuurmonumenten en is momenteel werkzaam in de duurzame energiesector. Hij heeft in corona tijd alle soorten geteld in zijn tuin, en kwam tot ruim boven de 1000!
Informatie
De BEL biodiversiteit bijeenkomst is 19 november 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, in het BEL-kantoor in Eemnes. Ook diverse natuurgroepen die actief zijn in onze gemeente/regio zijn aanwezig met informatie en voor informeel overleg. Wilt u de avond graag bijwonen, stuur dan een mail naar belbiodiversiteit@gmail.com
Voedsel, voortplanting, veiligheid, variatie en verbinding
Deze 5 V’s zijn een handige leidraad om je tuin biodiverser te maken en om een natuurlijker en diervriendelijker ecosysteem te creëren. Voedsel: zorg voor voldoende voedselbronnen voor insecten, vogels en andere kleine diersoorten. Dit kan door inheemse bloemen en planten te gebruiken die nectar en pollen leveren, of door bijvoorbeeld fruitbomen en bessenstruiken te planten. Voortplanting: bied plekken waar dieren kunnen broeden en zich voortplanten, zoals vogelhuisjes, bijenhotels of plekken met dood hout voor insecten en waterpartijen zijn ideaal voor amfibieën zoals kikkers. Veiligheid: zorg voor schuilplekken waar dieren zich kunnen terugtrekken en beschermen tegen roofdieren of extreme weersomstandigheden. Dit kunnen struiken, dichte heggen, of stapels takken zijn. Variatie: hoe meer variatie in je tuin, hoe aantrekkelijker deze is voor verschillende soorten. Varieer in planten, hoogtes, zonnige en schaduwrijke plekken en gebruik verschillende soorten ondergrond (gras, water, zand). Verbinding: Maak je tuin onderdeel van een groter netwerk door verbindingen te creëren naar andere tuinen of natuurgebieden. Hagen of tuinen zonder schuttingen helpen dieren zich veilig te verplaatsen.
Recente reacties