door Gerda Jellema
Altijd had hij iets bij zich om te kunnen tekenen en hij vond altijd iets om op te tekenen, van krant tot bierviltjes. Bob Ten Hoope (1920-2014) een van Nederlands meest getalenteerde en markante kunstenaars. Zijn werk omvat landschappen, portretten, caféleven en stillevens. Maar hij werd vooral beroemd om zijn naakten, menig Gooische mocht voor hem poseren. Ten Hoope maakte het liefst zijn tekeningen in cafés en restaurants, zoals Het Bonte Paard in Laren en café Brun in Pont-en-Royans, Frankrijk.

Cornelis Jan (Bob) Ten Hoope werd in Bussum geboren. Hij volgde kunstopleidingen in Amsterdam. Met het schilderij Het grote Naakt sloot Bob Ten Hoope zijn academietijd in 1949 af. Ten Hoope heeft talrijke onderscheidingen ontvangen en is het onderwerp geweest van verschillende reportages van de Nederlandse en Franse televisie, radio en gedrukte media.

Nederland Blaricum
In de kunstzaal van hotel Hamdorff in Laren had Ten Hoope zijn eerste solotentoonstelling en zijn eerste portrettekening werd aangekocht door het Rijksprentenkabinet in Amsterdam. In Nederland werd hij in 2010 onderscheiden met het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. De Stichting Vrienden van Bob Ten Hoope is de erfgenaam van de collecties uit de ateliers van Ten Hoope en eigenaar van de auteursrechten en beeldrechten. Een schenking van een collectie werken aan de gemeente Blaricum, waar Ten Hoope zijn atelier had, is in voorbereiding. In het gemeentehuis is een Bob Ten Hoope Kamer ingericht voor het tentoonstellen van de werken.

Frankrijk Pont-en-Royans
Bob Ten Hoope maakte diverse (studie)reizen onder andere naar Egypte, Rusland, Italië en Amerika. In zijn uitgebreide carrière heeft hij vele tentoonstellingen gehouden zoals op de SS Maasdam, in Hamdorff en Singer Museum, maar ook in Cairo, New York en Rusland. Zijn bezoek in 1954 aan Pont-en-Royans in Frankrijk leverde hem zijn tweede huis, of misschien juist zijn eerste thuis, naast zijn huis in Bussum en zijn atelier in Blaricum. In Frankrijk werd hij maître Bob genoemd. De Franse staat kocht zijn zelfportret Peintre de Face aan. Na het overlijden van ten Hoope werd de L’ Association Bob ten Hoope et ses amies et amis de France opgericht en een straat naar hem vernoemd.

Permanente Tentoonstelling in Frankrijk
In Frankrijk is nu een permanente expositie ingericht in een hiervoor verbouwd deel van het voormalige Karmelietenklooster Couvent des Carmes in Beauvoir-en-Royans. Op de website van de Association is onder het kopje ‘Videos’ een film over de permanente tentoonstelling te vinden. De film geeft een prachtig overzicht van de indrukwekkende omgeving van het huis van Ten Hoope aan de Rue Bob Ten Hoope (het huis staat er ook op) en de omgeving van en de tentoonstelling in Couvent des Carmes. De Association werkt nauw samen met de Nederlandse Stichting Vrienden van Bob Ten Hoope om het werk van de kunstenaar Bob Ten Hoope, die zijn eigen unieke weg volgde, bij een groter publiek bekend te maken en zo te laten voortbestaan.

Info:
Frankrijk: bobtenhoopefrance.fr
Nederland: Stichting Vrienden van Bob Ten Hoope, wjnettosr@gmail.com