door Gerda Jellema
Heerlijk, het witte goud of wel de koningin van de groente, de asperge, blijft voortbestaan in Blaricum. Met een Chardonnay of Pinot Blanc, zalm of traditioneel met een eitje en ham. Het team Boereblij met Sacha, Tessa, Willem en Evelyn gaat ervoor.

In de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 voor Chr., zijn de eerste tekenen van aspergeconsumptie gevonden. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. Na de neergang van het Romeinse Rijk is ook de aspergeteelt in Europa in verval geraakt. Asperges werden door de Arabieren in de middeleeuwen via Spanje weer geïntroduceerd. In Nederland steken sinds de 19e eeuw de asperges weer op grotere schaal hun kop op.

De Asperge
Aan de asperge wordt geneeskrachtige werking toegekend als medicijn o.a. tegen bijensteken, hartproblemen en duizeligheid. Ook werd het toegepast als urine afdrijvend middel en het is bekend dat het in asperges voorkomende aminozuur asparagine de nierfunctie stimuleert. En vanwege het fallische uiterlijk wordt asperge ook aangeprezen als afrodisiacum. We kennen drie soorten asperge – de witte, groene en paarse – waarbij de kwaliteit afhankelijk is van de grondsoort en het vakmanschap van de teler. Na de aanplant geeft een goed verzorgde aspergeplant acht á tien jaar asperges.

De asperge in Blaricum
Het Gooi met zijn mooie landschap is niet beroemd om zijn aspergeteelt, met een kleine uitzondering, ons eigen Blaricum. Rond 1954 startten de families Bakker en Rozendaal met de aspergeteelt, het begin van een aspergetraditie in Blaricum. De uiteindelijke aspergeboerderij aan de Angerechtsweg werd een begrip net als de naam Boereblij. De laatste vier jaar werd daar samengewerkt met Martens Asperges uit Limburg. Er kwamen allerlei producten bij ter verrijking van de asperges. De deur van Boereblij is op dit adres, na 42 jaar gesloten, maar zoals het Boereblij-team zegt: ‘Waar één deur sluit, opent zich een andere.’ En wel bij Oerboer Willem. De asperges komen van Martens en wat later ook van de enige overgebleven aspergeakker in Blaricum die gepacht wordt van de Agrarische Stichting Blaricum. Oerboer Willem: ‘We zetten ons hier kleinschalig in voor het behoud van agrarisch erfgoed en karakter van ons dorp en ik zie de asperges als lokale smaakmakers.’ Ook mooi is dat de vierde generatie Bakker meewerkt, Tessa. Zij studeert aan de HKU. Het nieuwe logo is van haar hand. Oudgediende en vader van Tessa, Sacha, is eveneens van de partij: ‘Als de krenteboompjes op ‘t Harde in bloei staan, komen na een week de kopjes van de asperges boven en kun je gaan steken.’ En Evelyn, nicht van Sacha, is het hoofd en hart van de winkel die ingericht is in de stal waar eerst de koeien stonden op de boerderij aan de Eemnesserweg 15.

Openingstijden
De asperges kunt u kopen op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-17.30 uur. Tot ongeveer 24 juni, de dag van Sint Jan. Het verhaal wil dat de oogst van asperges na Sint Jan niet langer van goede kwaliteit zou zijn, omdat de stengels harder worden naarmate ze langer groeien. Daarom is het gebruikelijk om de aspergeoogst te stoppen rond deze tijd en de planten te laten rusten en zich voor te bereiden op het volgende seizoen.
boereblij.nl