door Frans Ruijter
… een bekende straat in ons dorp. Maar er is nog een Franse Pad, in Frankrijk. Bij dit Franse Pad zijn vijf bevriende Nederlandse collega’s aangesloten, die al enige tijd in de Le Berry en le Bourbonnais wonen, het groene hart van Frankrijk. Hier hebben zij hun woningen omgetoverd tot sfeervolle gîtes, chambres d’hôtes en woonboerderijen.

Samen organiseren zij sinds 2017 wandel- en fietstochten door de departementen Cher, Allier, Indre en Creuse. Door de ongerepte Franse natuur fiets of wandel je van de ene naar de andere accommodatie, waar je hartelijk ontvangen wordt door deze Nederlandse eigenaren. Zij brengen ook je bagage van plaats naar plaats.

Frans op vakantie?
Het verbaasde velen in mijn omgeving toen ze hoorden dat ik in het buitenland op vakantie zou gaan, iets wat ik niet vaak doe. Maar wat mij over de streep trok was het feit, dat mocht je onderweg pech krijgen of hulp nodig hebben, een belletje naar een van deze Nederlanders genoeg zou zijn om de vraag op te lossen en ‘de toerist’ weer met veel plezier op weg te helpen. Dat werd ons beloofd.

Straatnaambordje
Op 14 mei vertrokken wij naar Frankrijk, naar Préveranges, naar Wiebe en Marian Hadderingh. De volgende dag op de fiets voor de eerste etappe, voorzien van lunchpakketten en thermoskannen met thee en koffie. Noodzakelijk, want horecagelegenheden zijn dun gezaaid in dit gebied. Via een app kregen we de route, die via GPS perfect te volgen viel. We genoten van de mooie vergezichten, de natuur en van de rust. Op 19 mei kwamen wij aan bij Paul en Judith van de Mheen in Saint-Priest-La March, voor onze laatste etappe. Onder het overdekte terras werd ik blij verrast door het Blaricumse straatnaambordje Fransepad. Ik wilde uiteraard graag weten hoe ze aan dat bordje kwamen. Wat bleek, Evert van Kleine Eep van de Veen (die vroeger aan de Polweg 1 woonde) en zijn vrouw Grada komen al jaren bij Paul en Judith. Zij hadden dit voor hen geregeld. Zo zie je maar weer, waar ook ter wereld kom je wel iets van of over Blaricum tegen.

Pech, maar heel voldaan
Bij Paul en Judith vandaan begonnen wij op 20 mei aan onze laatste tocht van 45 km naar Préveranges, waar onze auto stond. Maar na zo’n 8 kilometer kwam Lida ten val in een afdaling. Tja, daar sta je dan met je vrouw met een hoofd- en beenwond en een duim die in een onnatuurlijke richting wijst. Toen was het heel fijn dat we direct de dichtstbijzijnde ‘Franse padder’, in dit geval Wiebe Hadderingh, konden bellen die ons, zoals beloofd, de nodige hulp bood. Lida werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en in de avond kon ik haar ophalen. Hier vinden we het al vervelend als Tergooi verhuist van Blaricum naar Hilversum, zo’n 7 km verderop. Het ziekenhuis waar Lida behandeld werd, lag in Châteauroux, 72 km (!) vanaf Préveranges. De verwondingen zijn keurig behandeld en de volgende dag vertrokken we, vele ervaringen rijker, weer richting Blaricum.

Meer over deze vakantiemoge-lijkheid weten? Kijk dan op www.hetfransepad.com