door Angélique Boezel-Spoor
De van oorsprong Mexicaanse en via Spanje overgewaaide rage padel is in ons land niet meer weg te denken binnen het sportieve clubleven. Met dank aan de bedenker Enrique Corcuera, een bepaald niet onbemiddelde zakenman die in 1969 vanwege ruimtegebrek geen tennisbaan bij zijn woning kon realiseren en toen maar een alternatieve sport bedacht.

De term ‘padel’ is overigens niet over één nacht ijs gegaan. Corcuera zelf benoemde zijn spel niet eens, maar via enkele omwegen is in Argentinië de uiteindelijke naam ontstaan. Opmerkelijk is de wijze waarop deze racketsport zijn intrede heeft gedaan in Nederland. De voetbaltrainer Guus Hiddink introduceerde het gebeuren in 2006 met een onofficiële padelbaan bij het PSV-trainingscentrum en de eerste serieuze padelbanen volgden in Vijfhuizen en Spijkenisse.

The Bubble Club
Als een inktvlek verspreidde de sport zich vervolgens over ons land, waarbij uiteraard onze contreien niet werden overgeslagen. Wie over een goed luisterend oor beschikt, hoort in onze buurt meerdere keren per week afspraken voorbij komen die gemaakt worden om een potje te padellen en uit de gesprekken blijken de deelnemers bloedfanatiek. In Blaricum werd in 2022 The Bubble Club gestart, in navolging van de gelijknamige onderneming op Ibiza, gelegen aan het Hendrik Smitlaantje, en wordt omschreven als de grootste en meest gezellige padel- en tennisclub van ’t Gooi. Voorheen stond het complex bekend als de B.L.T.C. (Blaricumse Lawn en Tennis Club). De huidige organisatie beschikt over acht gravel tennisbanen en twaalf padelbanen. Ook kan er tafeltennis en Teqball worden gespeeld en worden er nog pickleballvelden aangelegd. Maar dat is niet alles. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwing van de buitengevel en wordt de voormalige squashruimte omgebouwd tot sportfysiopraktijk die op 1 juni moet openen. Zie thebubbleclubblaricum.nl

Padel naar de Olympische Spelen?
Waar het bij The Bubble Club Blaricum om draait zijn keywords als sport, ontspanning, gezelligheid en werk, met de bedoeling om mensen samen te brengen middels een gezonde lifestyle die ze met elkaar delen. En net zoals bij tennis is de sport geschikt voor spelers van alle leeftijden, sterker nog, de relatieve eenvoud maakt het zelfs nog meer toegankelijk voor iedereen.Ondanks de immense populariteit is padel nog niet opgenomen in het scala van Olympische Sporten. Naar verwachting gaat dat ook niet gebeuren vóór 2032, wanneer de Spelen zullen worden gehouden in Brisbane. Nieuwe sporten moeten namelijk tenminste zeven jaar voorafgaand aan hun Olympisch debuut worden goedgekeurd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarbij aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan. Hierbij is het heetste hangijzer dat de sport moet worden beoefend in minimaal 75 landen en 4 continenten voor mannen en 40 landen verspreid over 3 continenten voor vrouwen. Met name het criterium voor de heren zal moeten worden opgeschroefd. Overigens werd er afgelopen zomer wel deelgenomen aan de Europese Spelen in Krakau. Het moge duidelijk zijn: de opmars van padel is niet meer te stuiten.