door Marjolijn Schat
Geboren in Paramaribo (Suriname) kwam Patricia Veenema, drie maanden oud, in 1962 naar Blaricum. Naar het echtpaar Ida Jacobs en Eric Veenema. ‘Kijk dat piepkleine bolletje in de kinderwagen, dat ben ik. Ik was hier nog maar net en van deze foto is destijds een ansichtkaart gemaakt.’

Patricia’s volle broer was al eerder geadopteerd, toen Ida nog getrouwd was met haar eerste man Herman Vos. Na Hermans overlijden stond Eric, een collega van Herman, Ida bij en daar groeide iets moois uit. Ida en Eric adopteerden na Patricia nog een volle broer van haar.

Creativiteit
Patricia praat vol liefde over haar ouders en kijkt met veel plezier terug op haar jeugd; het spelen in de Bouwvenen, waar toen nog geen huizen stonden, haar schooltijd op de Bernardus en de vele vrienden en vriendinnen, van wie sommigen ook (nog of weer) in Blaricum wonen en anderen die altijd met de kermis naar hier komen. Haar moeder leerde haar borduren, haken, breien en naaien. ‘Mijn moeder heeft haar creativiteit doorgegeven met knuffels en niet via genen.’ Niet verwonderlijk dat ze na de havo een opleiding tot coupeuse volgde aan de Modevakschool in Amsterdam. Vervolgens werkte ze in stoffenwinkels, een groothandel voor bruidsmode en had ze haar eigen kinderkledingatelier Ibbeltje. Hier maakte ze (in opdracht) kinderkleding en er was veel belang-stelling voor haar creaties. Patricia was ook jaren knutsel- en handenarbeid moeder op de Bernardus. In coronatijd bouwde ze haar slapende webshop uit en ging het geven van naailessen, voorheen alleen aan vriendinnen, op een professionele manier aanpakken. Met succes, ze heeft inmiddels een wachtrij voor haar naailessen en in haar webshop Trinkels verkoopt ze (gepersonaliseerde) handgemaakte baby- en kraamcadeaus en leuke home decor artikelen.

Gezin
Met haar man Boudewijn heeft ze twee zonen en zijn ze de trotse opa en oma van de bijna 5-jarige Noëmi en de 2 jaar oude Levi, die ook de inspiratiebron voor veel van haar artikelen zijn. Over haar Surinaamse kleurtje: ‘Ik word nog wel eens als de nanny gezien, eerst van mijn kinderen en nu van de kleinkinderen.’ Die vooroordelen doen Patricia zichtbaar verdriet. ‘Mijn moeder zei altijd tegen ons: “Praat perfect Nederlands, dat komt jullie van pas.” Helaas is dit waarheid.’ Het hele gezin is dol op American Footbal, Patricia is fan van de Green Bay Packers en Boudewijn juicht de Houston Texans toe. Hun huis met Patricia’s atelier in de achtertuin is, zoals heel veel huizen in ons dorp, gebouwd door Patricia’s opa Gerardus Jacobs. Neem een kijkje op trinkels.nl en volg Patricia op Instagram trinkels_shop.