Waarom iets weggooien als het misschien nog gerepareerd kan worden

door Marjolijn Schat
Een broek herstellen, een losse stoelpoot repareren, een defect broodrooster, koffiezetapparaat, naaimachine of strijkbout weer aan de praat krijgen, kapot speelgoed fixen… Heel vaak kan iets echt nog gerepareerd worden. Neem het mee en ga eens langs bij de deskundige en enthousiaste vrijwilligers van het Repair Café.

In ons land gooien we veel weg. Ook spullen waar soms bijna niets mis mee is en die na een reparatie gewoon weer gebruikt kunnen worden. Repareren zit echter niet meer in ons systeem. Het Repair Café wil het repareren terugbrengen in onze samenleving door reparatiekennis te behouden en te verspreiden. De vrijwilligers laten je, indien mogelijk, meehelpen of meekijken bij de reparaties en anders drink je een kopje koffie terwijl je wacht. Soms blijkt ook dat iets niet kapot is, maar onderhoud nodig heeft. Er valt altijd iets te leren.

Het Repair Café is een Nederlands initiatief. Gestart in 2009 in Amsterdam-West. Het sloeg in als een bom en inmiddels heeft bijna iedere gemeente in ons land wel een Repair Café. Behalve in Nederland zijn er Repair Cafés in veel Europese landen en ook in de Verenigde Staten, India en Japan. Even wat cijfers: Wereldwijd zijn er 2.431 Repair Cafés, werken er ruim 36.000 vrijwilligers en worden er per maand bijna 44.000 artikelen gerepareerd. Het Repair Café redt zo grote hoeveelheden artikelen van de (plastic) afvalhoop. Ook roept zij de overheid en fabrikanten op om mee te denken vanuit reparatiemogelijkheden: Fabrikanten zouden hun producten dusdanig moeten maken dat reparatie juist gestimuleerd wordt en niet dat dit juist onmogelijk gemaakt wordt, bijvoorbeeld omdat bij veel apparaten alles vastgelijmd zit en ze bijna niet open te krijgen zijn.

Repair Café Blaricum
Repair Café Blaricum vindt iedere eerste zaterdag van de maand plaats in wijkcentrum De Malbak. Van 10.00-13.00 uur. Na 12.00 uur worden geen reparaties meer aangenomen. Alle reparaties zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Met deze bijdragen worden noodzakelijke materialen en gereedschappen aangeschaft. Voor verdere informatie en voor data en openingstijden van het Repair Café in Laren en Eemnes zie www.repaircafesbel.nl

Het Repair Café, duurzaam, leerzaam en gezellig!