door Frans Ruijter
In hei & wei nr. 507 van 1 juni 2018 heb ik een artikel geschreven over Zep Boerboom met de titel: Wat doet een taxibusje drie dagen per week op de Singel. Niet wetende dat ik viereneenhalf jaar later met Zep, orthopedisch chirurg Mark Falke en fysiotherapeute en voormalig Nederlands kampioen skiën Marit Pronker om de tafel zou zitten om over de revalidatie van Zep te praten. Wat is er gebeurd?

Op vrijdag 23 september jl. raakte Zep, 16 jaar en speler bij Almere City FC in de O17 (spelers onder 17 jaar), tijdens een trainingspartijtje zwaar geblesseerd aan zijn rechterknie. De fysiotherapeuten van de club konden niet exact vaststellen wat er precies met zijn knie aan de hand was.

Marc Falke
De ouders van Zep, Marije en Michel, vertrouwden het niet en zochten contact met Mark Falke die aan de Huizerweg in ons dorp woont. Mark is een bekende van de familie en een gerenommeerd orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in knie- en schouderletsel. Hij is zelf een groot sportliefhebber en heeft al vele sporters aan dergelijke blessures geopereerd. Mark werkte jarenlang in het AMC en het Flevoziekenhuis in Almere en sinds september 2021 bij Bergman Clinics in Arnhem. Hij had meteen in de gaten dat het wel eens een ernstige blessure kon zijn, die middels een MRI moest worden bekeken. Een snel gemaakte MRI wees inderdaad uit dat er sprake was van een gescheurde meniscus die dwars omgeklapt lag. Binnen enkele dagen werd Zep door Mark geopereerd en werd de meniscus teruggeplaatst en vastgehecht.

Revalidatie
Na deze ingreep moest Zep direct starten met de revalidatie bij De Sportbank, Huizerweg 10a. Hij kwam onder behandeling van Marit Pronker, die naast fysiotherapeute ook bewegingswetenschapper is, en Evelien Leijgraaff, fysiotherapeute. Zij maakten samen met Mark Falke een behandelingsplan met als doel Zep weer volledig te herstellen en fysiek er nog sterker uit te laten komen dan vóór de blessure. De eerste zes weken mocht hij de knie niet belasten, in medische termen heet dat ‘aantippend belasten’. Ze streefden er samen naar om Zep na een half jaar weer wedstrijdfit te krijgen. Naast de revalidatie bij De Sportbank traint hij ook bij de fysiotherapeuten van Almere City FC. Allen hebben nauw contact met elkaar. Zep is goed op weg naar volledig herstel en hoopt in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan de promotie van Almere City FC naar de Eredivisie. De samenwerking tussen orthopedisch chirurg en fysiotherapeut heeft zich in dit verhaal prachtig bewezen! En dat alles in ons mooie Blaricum.