door Angélique Boezel-Spoor
Bovenstaande wijze leuze is te lezen op een papiertje op de toonbank van bloemiste Christianne Calis in haar karakteristieke winkel aan de Dorpsstraat 9d, waar het overigens zeer aangenaam ruikt. De spreuk straalt een serene rust uit die de vrouw zelf ook uitwasemt.
Ze is iemand die weet waar ze al decennialang mee bezig is en wat haar met de paplepel is ingegoten. Het is haar genetisch meegegeven, want haar vader had destijds een bloemenwinkel aan de Jordaan in Laren, waar tegenwoordig wijnkoperij De Gouden Ton huist. Van kindsbeen af is zij dus eigenlijk in het vak gerold.
Bloemstyliste
Christianne begon haar fleurige onderneming zo’n zeventien jaar geleden in Blaricum met een zakelijke partner, maar de samenwerking stopte na zes jaar. Sindsdien leidt zij haar eigen business. Wanneer men foto’s van haar creaties ziet, lijkt de term bloemiste wellicht wat te karig. Het neigt meer naar bloemstyliste. Haar werkzaamheden lopen uiteen. Zo is zij zeer gewild om haar begrafenis-creaties, maar ook is zij populair qua abonnementen, waar zij voor zowel particulieren als bedrijven wekelijks een bloemstuk en/of boeket aanlevert. En dat doet zij niet zomaar. Er wordt per order gekeken naar een persoonlijke insteek. Bij een teraardebestelling wordt er bijvoorbeeld zorgvuldig gelet op en gekeken naar het private verhaal van de overledene en hoe die in het leven stond. Een paradijsvogel krijgt een bon-vivant bloemstuk, terwijl bij een ‘stille Willy’ een meer sober arrangement wordt samengesteld. En eenzelfde ton-sur-ton benadering geldt bij de vaste clientèle.
Duurzaamheid
Waar Christianne zeer veel waarde aan hecht, is duurzaamheid. Bloemen worden door haar zo vers mogelijk ingekocht bij de bloemenveilingen en op het aantal wat zij nodig heeft voor haar orders, zodat er zo min mogelijk wordt weggegooid. Ook het water waarin haar bestellingen worden bezorgd, verdwijnt niet in het afvoerputje, maar wordt herbruikt in de winkel ter bewatering. Trouwens een kleine kanttekening: los van haar vaste klanten zijn overige bloemenliefhebbers uiteraard van harte welkom in haar winkel voor een spontaan boeket, alleen bestaat de mogelijkheid dat zij dan wellicht niet genoeg in huis heeft om aan de wensen te voldoen door haar gerichte inkoop. Maar aan alles is een mouw te passen natuurlijk. Hoogstwaarschijnlijk zijn er genoeg uitgelichte bloemen aanwezig voor een bijzondere creatie. Maar wie zekerheid wil, kan beter even van tevoren bellen.
De toekomst
Tijdens ons gesprek komt ook de bloemenstal ter sprake, die in ons dorp zowel op vrijdag als op zaterdag pontificaal een plaats inneemt op het pleintje voor Gall & Gall. Die wordt uiteraard door Christianne niet bepaald met klaroengeschal verwelkomd. De toekomst ziet de inmiddels 64-jarige redelijk simpel: doorwerken tot de vereiste AOW-leeftijd van 67 jaar. En daarna? Live and let live en gewoon doorgaan met de bloemen, maar op een vrijwillige deeltijd-basis waar ze zich gelukkig bij voelt. En het zou haar heel gelukkig maken als meerdere beroepstakken in ons dorp hun steentje zouden willen bijdragen aan een meer duurzame toekomst.
https://www.altijdbloemen.nl
Recente reacties