door Hans Mohrmann
Het is mooi om door de oude, prachtig met de handgeschreven jaarverslagen te lezen en zo de tijd, als korreltjes zand, door je hand te laten glijden. Niet meer heel bekend maar nog niet geheel vergeten is dat Blaricum gelegen was in een kaal landschap van woeste duinen en heidevelden met bebouwde engen waar schapen, boekweit en bijen de belangrijke schakels waren.

Drie zware korven ruilen tegen jouw koe? Zo waardevol was de honing en bijenwas voor de introductie van kunstmest en paraffine (ca.1850). Onze imkersvereniging is op 1 november 1947 opgericht als afdeling Blaricum-Laren van de imkersbond ATBT om meer leven te blazen in een bijna verdwenen ambacht. En ze viert anno 2023 haar 75-jarig bestaan.

Steegland
Na jaren dromen en plannenmakerij ging op 7 september 1991 een diep gekoesterde wens in vervulling. De toenmalige burgemeester Anneke Le Coultre inaugureerde op de Woensberg de mooiste schans van Nederland, Steegland! Het project werd destijds uitgevoerd ter ere van de zilveren bruiloft van koningin Beatrix en prins Claus. Het koninklijk paar had namelijk gevraagd om, in plaats van een nationaal cadeau, milieuprojecten te realiseren. Onze gemeente koos voor aanleg van deze bijenschans. In 1988, op haar 40-jarig jubileum, plantte de vereniging de nog levende lindeboom op de driesprong van de Angerechtsweg. Met de tijd konden aangrenzende gemeentes niet achterblijven en werden op initiatief van de vereniging bijenschansen aangelegd in Huizen (kinderboerderij en volkstuin) en in Eemnes (bij de openbare begraafplaats). En vergeet niet de prachtige Vitustuin aan de Kerklaan! Een bezoekje waard.

Imkers Gooi & Eemland
Het is een mooie club met veel diversiteit in karakters uit onze regio, vandaar de naamsverandering in 2018: Imkersvereniging Blaricum e.o. werd Imkers Gooi & Eemland. Wat doet zo’n vereniging dan, behalve zaterdags koffiedrinken op Steegland en met passie discussiëren over bijen en dracht? Belangrijk zijn: het organiseren van de traditionele reizen naar het fruit om fruittelers te helpen met het bestuiven en naar de heide reizen als zij haar paarse kleed aan heeft getrokken; het gepassioneerd voorlichting geven aan basisscholen, opgeluisterd met een bezoek aan de schans en het proeven van echte honing, een geweldige belevenis voor kinderen; en het met wisselend succes onderhouden van een bloemrijk graslandperceel langs ’t zandpad. Voor dit stukje grond is samen met de Agrarische Stichting Blaricum een nieuw plan ontwikkeld om de biodiversiteit een handje te helpen, daarover later, in dit lustrumjaar, meer.

Schoonheid van de schepping
Het denken en handelen van de imkers is met de tijd wel veranderd. Lag in het verleden veel nadruk op de hoeveelheid honingpotjes, nu gaat het meer en meer over het welzijn van de bij, de samenhang met de draagkracht van de omgeving, de hoge intelligentie van de bij en natuurlijke evolutie. Bijen, de wilde bij en de honigbij, staan niet op zichzelf, zij zijn een belangrijke schakel in de natuur. Wie dit ziet, kijkt anders naar de omgeving en ziet de schoonheid van de schepping.
www.imkersgooieneemland.nl