door Gerda Jellema
Downcycling, beng, CleanTech, Green Deal, Nom-huis, Regionale Energie-
strategie??? Huh, wat een gedoe. Maar…, heeft u kinderen? En gunt u hen of andere kinderen een toekomst? Tja, dan moet ook u eraan geloven: Verduurzamen! U hoeft niet gelijk de hele wereld op uw schouders te nemen, maar kijk naar wat u wel kunt doen. En vraag de Hut van Mie om advies.
De Hut van Mie is eind 2018 opgericht door een bewoner uit Blaricum en een bewoner uit Laren. Het verhaal over de inzet van de gemeenschap aan het begin van de vorige eeuw om Mie te helpen aan een hutje gelegen tussen Blaricum en Laren en haar te ondersteunen in het grootbrengen van zeven kinderen nadat haar man was overleden na een ongeval, is de inspiratie voor de naam. Want ook nu geldt dat de Hut van Mie een initiatief is ván, vóór en dóór de bewoners van Blaricum en Laren. Tegenover me zitten Peter Uitendaal en Ronald Spaan. Mijn huis wordt met de ogen van de Hut van Mie bekeken.

Vergaren én delen
Peter Uitendaal, die als ingenieur in de ICT werkzaam was, houdt zich als secretaris bezig met, kort gezegd, de organisatorische aspecten van de Hut van Mie, en Ronald Spaan, bouwer en architect, vervult de rol van energiecoach en geeft tevens bijscholingscursussen aan andere coaches in ’t Gooi. Peter: ‘Bij de Hut van Mie zitten bewoners die zelf het voortouw willen nemen. De doelen die we ons gesteld hebben zijn het vergaren én delen van kennis over de energietransitie via bijvoorbeeld energiecoaches. Verder willen we een rol spelen bij de keuzes die overheden en bedrijven moeten maken bij de energietransitie in Blaricum en Laren en kijken we naar goede leveranciers voor onder meer collectieve inkoop van isolatie en zonnepanelen. En de hoop is om onze dorpen te voorzien van groene stroom opgewekt in de eigen regio. Ook willen we intensiever samenwerken met Eemnes.’ BEL energie toekomst? Ronald vraagt naar de isolatiestand van mijn muren, zij voelen koud aan.

Ondersteunen van bewoners
Peter en Ronald: ‘Een belangrijke activiteit is het ondersteunen van bewoners bij het besparen van energie door een energiecoach. Gaat er verbouwd worden, of wilt u van het gas af? Ga eerst een gesprek met een energiecoach aan, voordat u stappen onderneemt. Of vraag ze langs te komen voor de hele straat waar nog wel wat aan energiebesparing gedaan kan worden. De energiecoaches worden geschoold op allerlei terreinen, zoals werken met warmtebeeldcamera’s en de nieuwste warmtepomptechniek, ook het circulair bouwen komt aan de orde. Ronald vraagt naar de isolatie van mijn dak en ziet dat wat PUR tussen de plint omhoog is gekomen.

Verduurzaming is nodig
Samen met Bloemendaal zijn beide gemeenten met kop-en-schouders de grootste gasverbruikers voor woningen in de provincie. Het is noodzakelijk dat iedereen, rijk en arm, jong en oud zich binnen zijn mogelijkheden inzet voor verduurzaming, want het is hard nodig. Peter: ‘Wij zijn een energiecoöperatie met een bestuur, een team van energiecoaches en andere betrokken personen. Maar uitbreiding blijft nog steeds gewenst.’ Dus heeft u belangstelling om mee te werken aan dit belangrijke initiatief, ga naar de site. Wilt u verduurzamen, ga naar de site en zoek contact met de Hut van Mie. En mijn huis? Daar valt nog wel wat te verbeteren.

Meer info hutvanmie.nl