Hidde van der Ploeg

Topsporter, journalist en kunstenaar
(1933 -2022)

door Sybert Blijdenstein
Op 3 mei jl. overleed onze bekende dorpsgenoot Hidde van der Ploeg op 88-jarige leeftijd, als gevolg van een longontsteking, met corona.

Hidde was in Blaricum een actief mens. Tien jaar als redacteur van hei & wei, enkele jaren als hoofdredacteur van het tijdschrift Deelgenoot van de Historische Kring Blaricum en lange tijd als lid van de Atelier Route Commissie Blaricum. Hij was ook bekend als beeldend kunstenaar met zijn computer gegenereerde kunst, waarmee hij meerdere exposities had.

Top volleyballer en docent
Voor sportminnend Nederland was hij geen onbekende. In zijn jonge jaren was hij een volleybalinternational (speelde 39 interlands), een succesvol volleybalcoach, docent aan het CIOS, werkte hij als sportleider bij de Universiteit Amsterdam en gold hij als een van de beste volleybaltrainers van Nederland. Ook was hij jarenlang sportjournalist voor het NRC Handelsblad en werkte hij voor de Vara.

Hidde van der Ploeg wordt beschreven als een van de mensen die kleur hebben gegeven aan de Nederlandse volleybalgeschiedenis. Hij was een gemotiveerd, deskundig en sterk betrokken mens. Vertederend kon hij ook zijn. Zoals hij ooit een kleindochter tijdens de hele wedstrijd enthousiast alle ingewikkelde finesses van het spel uitlegde. Wij van hei & wei wensen zijn familie heel veel sterkte toe met het verlies van hun onvergetelijke vader en opa. Wij zullen hem nooit vergeten.