door Greet Volkers
Van 30 juni t/m 9 juli staat ons dorp weer in het teken van prachtige klassieke muziek, uitgevoerd door internationale topsolisten en ensembles. Met diverse orkestconcerten, intieme kamermuziek en masterclasses.
Initiatiefnemer van het festival is Peter Santa. Peter studeerde aan het conservatorium en trad op als orkestmusicus en solist. Door een rugprobleem ging hij dirigeren, werd assistent van de beroemde Japanse maestro Hiroyuki Iwaki en werkte daarna als internationaal dirigent. Zijn repertoire omvat meer dan 300 werken. Hij richtte het Amsterdam Symphony Orchestra en het Amsterdam Chamber Orchestra op. Het Concertgebouw is zijn standplaats en daarnaast treedt hij met zijn orkesten wereldwijd op. Ook houdt hij zich bezig met muziek- en evenementenmanagement vanuit zijn bedrijf Codacapo Music Management. Peter woont met zijn vrouw en dochter in Blaricum-Dorp.

Denis Kozhukhin
Denis Kozhukhin is dit jaar de artist in residence. Hij geeft drie concerten en twee dagen masterclasses. Voor mij geen onbekende. Jaren geleden stond ik aan de wieg van het Verbier Classic Festival in Zwitserland. Het speelde zich af in een grote tent. Ja, een tent. Iedereen had zijn bedenkingen. Soms hoorde je de kerkklokken luiden of een brommer voorbijrijden. Een keer toen het hard regende en onweerde, stopte de dirigent. Draaide zich om naar het publiek met de mededeling: ‘We wachten even en gaan verder wanneer het onweer voorbij is.’ Dat maak je in een concertgebouw niet mee. Tijdens een orkestrepetitie liep een mevrouw met een labrador naar binnen. Iemand maakte een opmerking dat dat niet kon. Haar antwoord? ‘Mijn hond houdt van Bach.’ Zo heb ik nog vele anekdotes. Aan vrijwilligers was geen gebrek, iedereen hielp mee. Van kaartjesknippen tot gastgezin. Ik stelde ook een slaapplaats ter beschikking, voor jonge musici die deelnamen aan een masterclass. De jeugd vond ik belangrijk. Het tweede jaar kreeg ik een pianist van Russische afkomst van veertien jaar in huis. Hij kwam van het Reina Sophia conservatorium uit Madrid. Denis, een uiterst bescheiden jongen en begaafd pianist. Het jaar daarop logeerde hij weer bij ons en won de masterclasscompetitie. Vier jaar lang was hij onze gast. Veel jonge mensen uit verschillende landen heb ik zo thuis gehad en heb een andere fascinerende wereld leren kennen. Een wereld vol liefde voor klassieke muziek. Het heeft mijn leven verrijkt. Tot mijn vreugde komt ‘mijn kind’ naar Blaricum. Inmiddels 35 jaar, heeft concoursen gewonnen en over de hele wereld concerten gegeven. Onlangs speelde hij nog met Janine Jansen in het Concertgebouw. En met hem komen bekende en onbekende musici. Ik ben reuzeblij met het prachtige evenement van grote klasse. Kom maar op, ik heb mijn cadeautje binnen. U krijgt het cadeautje wanneer u allemaal komt luisteren. Alle succes voor de organisatie, vrijwilligers en zoveel andere medewerkers. En voor de muziekliefhebbers: Geniet! Ik wens u een onvergetelijk festival toe. Met grote bewondering en dank aan organisator en dorpsgenoot Peter Santa.

Voor het programma, ticketverkoop, (VIP)catering zie https://blaricumfestival.com
Ook is Peter altijd op zoek naar sponsoren, donateurs, adverteerders, vrijwilligers en gastgezinnen.
Mail info@blaricumfestival.com