door Hugo Weenen
Vlinders zijn niet alleen een lust voor het oog, maar spelen ook een cruciale rol in het ecosysteem van je tuin. Ze zijn onvermoeibare bestuivers, helpen bloemen te bloeien en dragen bij aan de biodiversiteit. Ze zijn als het ware de kersen op de taart in je tuin!

Het creëren van een vlindervriendelijke tuin is eenvoudiger dan je denkt. Vlinders hebben nectar en stuifmeel nodig die ze uit bloemen halen. Je helpt vlinders als je ervoor zorgt dat je gedurende een hele lange periode bloeiende planten hebt en af en toe een (over)rijpe appel, peer, pruim of druif in de tuin legt. Tien goede nectar planten die door de Vlinderstichting worden aangeraden zijn winterheide, sneeuwbal, judaspenning, lavendel, vlinderstruik (buddleja), koninginnekruid, hemelsleutel, herfstaster en klimop (hedera).

Waardplanten
Rupsen eten bladeren en stengels van planten, en hebben vaak hele specifieke planten nodig, zogenaamde waardplanten. Eén van de beste waardplanten is de brandnetel, waardplant voor maar liefst vijf vlinders: dagpauwoog, atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia en het landkaartje. Zuring soorten zijn waardplanten voor de kleine vuurvlinder. De rups van het Icarus blauwtje heeft luzerne, kattenstaart of wegedoorn nodig. De rups van de schitterende koninginnenpage doet zich te goed aan wilde peen, engelwortel, pastinaak, dille, venkel, of worteltjes. De koninginnenpage is in Nederland een vrij schaarse standvlinder, die vooral in het zuiden voorkomt maar steeds meer ook in het noorden gezien wordt. Belangrijk is wel dat je planten plant die geen insecticide bevatten, want vlinders zijn ook insecten en kunnen doodgaan als ze foerageren op planten die insecticide bevatten. Kwekerijen in onze regio die inheemse planten zonder gif verkopen zijn bijvoorbeeld de Groene Ruiter in Bussum en de Kas&Co in Kortenhoef. Ook kun je gifvrije planten en zaden bestellen bij Cruijdthoeck of Vogelbescherming.

Van pop tot vlinder in mijn schuur
Naast hun esthetische en ecologische voordelen, bieden vlinders ook een unieke kans om de natuur van dichtbij te observeren en te waarderen. Het observeren van hun levenscyclus, van eitje tot rups tot schitterende vlinder, is een fascinerend proces dat zowel kinderen als volwassenen kan boeien en inspireren. Zo had ik afgelopen negen maanden een rups van een koninginnenpage te gast. Zij kwam mee met een venkelplant die ik gekocht had bij een kweker. Nadat ze vijf venkelplanten had opgegeten, was ze verzadigd en transformeerde tot een pop. Die pop heeft de hele winter bij mij in de schuur doorgebracht en 27 mei om drie uur ’s nachts vond de metamorfose plaats tot vlinder. Ik heb haar losgelaten in het Randpark in de Bijvanck en om 10.00 uur was ze voldoende opgewarmd en vloog de wijde wereld in: wonderbaarlijk!