door Angélique Boezel-Spoor
Waar zou de wereld zijn zonder vrijwilligers. Mensen die zich met hart en ziel inzetten om geheel kosteloos één of meerdere projecten te ondersteunen. Bij instellingen en op plaatsen waar hun inzet hard nodig is. Vanzelfsprekend bestaat het leger vrijwilligers uit vogels van diverse pluimage. Want uiteraard ga je in die hoedanigheid bij voorkeur aan de slag bij een instantie die je na aan het hart ligt.

Zo zijn er mensen die zich aanmelden bij verzorgingshuizen, een ander houdt er juist van om met kinderen te werken, er zijn zaalgidsen bij culturele instellingen die daar belangeloos werken, kortom er bestaat een lange lijst van de meest uiteenlopende ‘baantjes’ die onbezoldigd worden uitgevoerd. En er is één verbindende factor, de deelnemers zijn allemaal even enthousiast en voelen zich enorm betrokken bij het door hen gekozen vrijwilligers-traject.

Coördinator Vrijwilligerscentrale BEL
Wie zich een deskundige mag noemen op dit gebied is Juliette Lugt. Haar achtergrond ligt bij diverse goede doelen organisaties. Sinds enkele maanden is zij coördinator van de Vrijwilligerscentrale Blaricum/Eemnes/Laren. Ze onderstreept hoe belangrijk het is om iets voor een ander te kunnen betekenen. Want de winst ligt niet uitsluitend bij de persoon die geholpen wordt. De persoon die de steun biedt, krijgt er eveneens een enorm blij gevoel van. Het is dus een win-win situatie. Riep het woord ‘vrijwilliger’ vroeger wellicht een ietwat stoffig imago op, dat is allang verleden tijd. Ook tieners en jongvolwassenen halen voldoening uit het bijstaan van mensen die dat goed kunnen gebruiken. En vaak voelen zij zich zelfs geen vrijwilliger, maar vinden het niet meer dan normaal dat ze iets doen voor een medemens.

Vrijwilligerswerk zoeken
Wie wat tijd over heeft en overweegt iets op vrijwilligersbasis te ondernemen, kan vandaag de dag op steun rekenen van eerdergenoemde Vrijwilligerscentrale. De organisatie promoot het vrijwilligerswerk en helpt online of via een persoonlijk gesprek geïnteresseerden op weg bij het maken van een keuze die past bij hun talenten, wensen en agenda. Voor diegene die bang is om ergens ‘aan vast te zitten’ zijn er zelfs éénmalige acties waarbij men een helpende hand kan toesteken of biedt flexibel werk wellicht uitkomst. Ook wordt er gewerkt aan workshops voor de maatschappelijke instellingen zelf die op zoek zijn naar vrijwilligers voor hun organisatie, door ze te leren hoe deze waardevolle medewerkers te boeien, binden en vooral te behouden. Kortom alles om het gebeuren heen kan tegenwoordig leunen op professionaliteit en know-how, waardoor miscommunicatie en teleurstellingen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Moraal van het verhaal
Vrijwilliger zijn op een plek waar je passie ligt, is een enorme verrijking van je eigen leven. Naast het ‘werk’ wat je doet, ontmoet je veel nieuwe mensen, waaronder er altijd wel een paar zijn die je na aan het hart blijken te liggen en met wie je vriendschap sluit. Voor wie dit aanlokkelijk in de oren klinkt; Juliette is op dinsdagmorgen te vinden in wijkcentrum De Malbak waar ze je graag advies geeft. Als dat niet uitkomt, kan je haar ook telefonisch bereiken op 06-82311097 of per mail jlugt@vcbel.nl of ga voor nadere informatie naar vcbel.nl