door Marloek de Greeff
Vrijdag 18 november kreeg Frank Bakker van De Gooische Fotoschool de sleutel van de nieuwe locatie aan de Deltazijde 28e. Het pand in de Blaricummermeent is nog kaal en leeg. Maar ik snap meteen waarom het goed past. Een groot raam, licht, ruimte voor een studio en dichtbij het fotogenieke Gooimeer.

Ik spreek Paula Kipp (cursuscoördinator), Evert Doorn en Frank (beiden docent), op een klapstoel in de lege ruimte. Ze vertellen enthousiast over de fotoschool: ‘We bestaan nu zeven jaar. Sinds vier jaar is het een stichting, met als doel mensen in aanraking te laten komen met fotografie.’ Dat is iets anders dan de ‘plaatjes’ die ik in mijn smartphone-galerij heb begrijp ik.
Bij fotografie gaat het om kijken, creativiteit en techniek. Een fotograaf maakt geen ‘kiekje’, maar vangt een emotie, vertelt een heel verhaal in één foto en houdt je aandacht vast.

De basiscursussen
Paula vertelt dat ze is begonnen als cursiste: ‘In de eerste basiscursus heb ik geleerd te kijken, composities te maken en de basis van de camera onder de knie gekregen. Door anders te kijken, ga je anders fotograferen. En je ziet opeens dingen in foto’s. Als ik nu naar Het perfecte plaatje op televisie kijk, merk ik dat ik vaak hetzelfde commentaar in gedachten heb als dat wat de jury geeft. In de tweede basiscursus zijn we dieper ingegaan op de cameratechniek en creatiever aan de slag gegaan’. De cursussen zijn in groepsverband. Zeven lessen, om de week, waarbij je leert aan de hand van allerlei (thuis)opdrachten en feedback.
De cursisten trekken ook buiten de cursus samen op en gaan bijvoorbeeld naar een bijzondere locatie, een lezing of fototentoonstelling. Frank vertelt over een uitstapje naar het Amsterdam Light Festival: ‘Door te doen, leer je. Er gaat een docent mee, zodat cursisten vragen kunnen stellen. Het is ontzettend leuk om mensen te zien groeien’.

Workshops en privélessen
Door de verschillende opdrachten, ontdekken cursisten wat voor soort fotografie ze het leukst vinden. Als ze zich willen verdiepen in bepaalde technieken of bijvoorbeeld meer willen leren over het maken van portretten, architectuur- of natuurfoto’s, kan dat. Met losse workshops of met privé-lessen. Evert is beroepsfotograaf en docent. Hij maakt bruidsreportages en heeft een passie voor wildlife fotografie.

Volgend jaar gaat hij met een groep deelnemers fotograferen in Kenia. ‘Ha, ha, ik hoop niet dat we een hele dag wachten op bewegend beeld van een luipaard en dat het dier dan aan de áchterkant van de boom verdwijnt!’

Kerstfoto
Op www.degooischefotoschool.nl zie je wat er allemaal mogelijk is. Er is aanbod voor tieners en volwassenen. Als ik vraag of ze nog een tip hebben voor een kerstfoto, volgen er meteen ideeën: ‘Als je in de kerstvakantie foto’s maakt, ga eens iets anders doen dan ooghoogte. Dus laag, op de grond, boven je hoofd, op een stoel staan, etc.

Kortom, bekijk de wereld eens vanuit een ander perspectief. En wat denk je van een cadeaubon voor een fotocursus als kerstcadeau?’